Podraz či banánová republika, zaznívalo od protestujících lékařů v Jihlavě

Stovky lékařů dnes po celém Česku místo oběda protestovaly. Pět minut po poledni probíhaly v řadě nemocnic půlhodinové akce, na kterých doktoři dávali najevo svůj nesouhlas se změnami ve zdravotnictví. Vadí jim rušení nemocničních lůžek, nízké platy i rostoucí pravomoci pojišťoven. Do protestní akce se dnes po poledni zapojili i jihlavští doktoři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři se sešli na půlhodinovém protestu také v jihlavské nemocnici

Lékaři se sešli na půlhodinovém protestu také v jihlavské nemocnici | Foto: Lucie Maxová

Přestože ještě ve dvanáct hodin postávalo na hlavní chodbě jihlavské nemocnice u bufetu Slunečnice sotva pět doktorů, pět minut po poledni jich tam bylo už okolo čtyřiceti.

Vzhledem k tomu, že akci lékaři obětovali obědovou pauzu, rozdávali se banány. „To je občerstvení pro kolegy. Ty banány patří asi spíš k té banánové republice, která tady z mého pohledu je,“ vysvětlil nad trsy ovoce lékař Bohdan Trnka.

Přehrát

00:00 / 00:00

S protestujícími lékaři v nemocnici v Jihlavě natáčela redaktorka Lucie Maxová.

Jedním z nespokojených doktorů v jihlavské nemocnici je i lékař Tomáš Skačáni. Stěžoval si hlavně na přesčasy.

„Přicházíte ráno v sedm do práce. Za normálních okolností bych měl třeba odcházet druhý den ráno, ale ta situace je trochu jiná z toho důvodu, že lékařů, jak je všeobecně známo, je nedostatek, takže někdo musí tu práci nahradit. Takže my nemůžeme odejít domů z provozních důvodů a zůstáváme de facto třeba do dalšího dne do půl čtvrté,“ popsal.

Upozornil, že osmačtyřicet hodin v práci v kuse se nutně musí podepsat na výkonech lékařů.

„Pokud se člověk v noci nevyspí a musí pokračovat v nové práci, tak je to docela problém, protože soustředění a únava ta rozhodnutí určitě hodně ovlivňují. Pak je otázkou, jestli je správně, aby takto lékaři pracovali. Nakonec i ti pacienti by byli spokojenější, kdyby je ošetřoval lékař, který se v noci vyspal,“ uvedl Skačáni.

Protestovalo se ve čtyřech zemích

Doktorům se také nelíbí, že jim po memorandu ministr zdravotnictví nezvedl platy, tak jak slíbil.

„Podraz to je každopádně, protože my jsme ustoupili z té naší akce, stáhli jsme výpovědi poté, co jsme se domluvili, že dojde ke změně platů. Takže se akce zrušila, a to co bylo napsáno v memorandu, k tomu nedošlo,“ shrnul ortoped Jiří Vosáhlo, který se protestní akce v jihlavské nemocnici také zúčastnil.

Akce je součástí protestu lékařů ze zemí visegrádské čtyřky. Vedle Česka se protestovalo také na Slovensku, v Polsku či v Maďarsku. Lékaři se symbolicky sešli pět minut po dvanácté na zhruba půlhodinových shromážděních. Pacientů se to nijak nedotklo.

Lucie Maxová, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme