Odsouzením Ztohoven za trenky na Hradě by mohl vzniknout totalitní precedent, řekl soud

Omezení svobody slova, totalitní precedent... Tak obvodní soud vysvětlil, proč neodsoudil členy skupiny Ztohoven za vyvěšení červených trenýrek na Pražském hradě. Část zdůvodnění soudkyně Šárky Šantorové zveřejnili umělci na facebookovém profilu, cituje z něj i deník Právo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Člen skupiny Ztohoven Filip Crhák (vlevo) podlehl následkům dopravní nehody.

Člen skupiny Ztohoven Filip Crhák (vlevo) podlehl následkům dopravní nehody. | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

„Soud taktéž v dané trestní věci důkladně vážil jednak formální právní posouzení věci z hlediska zásad trestní práva, jednak svobodu projevu zaručenou Listinou základní práv a svobod v čl. 17 a dospěl k závěru, že rozhodnutím o trestní odpovědnosti obžalovaných v rámci trestního zákona by mohl vzniknout nebezpečný precedent hraničící s totalitními režimy omezujícími svobodu slova a politický názor,“ stojí v usnesení Obvodního soudu pro Prahu 1 zveřejněném na facebooku Ztohoven.

Podle soudu se Filip Crhák, Matěj Hájek a David Honsa neměli v úmyslu obohatit a jejich čin označil za legitimní způsob projevu. „Soud je toho názoru, že obžalovaní s ohledem na skutkové okolnosti případu neměli v úmyslu komukoli cokoli odcizit či způsobit někomu škodu, základním a prvořadým úmyslem bylo tuto standartu sejmout a vyměnit za červené trenky,“ stojí v usnesení, z něhož cituje i Právo.

Jejich čin proto soudkyně označila za recesistické jednání a celý případ předala Obvodnímu úřadu Prahy 1. „Z provedených důkazů nevyplývá, že by se jednání obžalovaných nějak dotklo občanů republiky nebo že by se tak stalo způsobem, který by svědčil o celkově negativně zaměřeném postoji obžalovaných vůči společnosti či vůči spoluobčanům vůbec.“

Soud nesouhlasí s výší škody

Usnesení soudu však není pravomocné, protože žalobkyně Zuzana Beňová podala proti rozhodnutí soudu stížnost. Nesouhlasí s tvrzením, že se jedná o legitimní způsob projevu. „Svobodou projevu by šlo ospravedlňovat řadu trestných činů,“ řekla žalobkyně.

Členové skupiny 19. září 2015 vyměnili prezidentskou standartu na Pražském hradě za červené trenýrky. Takto protestovali proti prezidentu Miloši Zemanovi. Tímto činem se podle policie a Beňové dopustili krádeže, protože standartu si ponechali, výtržnictví a poškozování cizí věci. Při výměně totiž měli poškodit střechu. Její oprava podle obžaloby stála 90 tisíc korun.

S výší škody ale soud nesouhlasí. „Šíře škody, která jim je kladena za vinu, naprosto neodpovídá realitě. V žádném případě nemohli způsobit škodu na střeše Pražského hradu, neboť měli speciální boty a chovali se způsobem, který nebyl devastující,“ stojí v usnesení.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme