Odposlechy v kancelářích detektivů z kauzy Čapí hnízdo? Trestný čin se nestal, řekla inspekce

Generální inspekce bezpečnostních sborů odložila podle zjištění Českého rozhlasu případ odposlechů, které někdo nainstaloval do kanceláří pražské hospodářské kriminálky. Podle inspektorů se nestal trestný čin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek

„K dotazovanému případu nebylo v průběhu prověřování zjištěno podezření ze spáchání trestného činu ze strany příslušníků bezpečnostního sboru a celá věc byla odložena. Žádné další podrobnosti v tuto chvíli k případu uvolněny nebyly,“ nechtěla mluvčí generální inspekce Radka Sandorová komentovat, kdo a proč dal odposlechy do kanceláře detektivů.

U detektivů vyšetřujících kauzy Čapí hnízdo i Nagyová se našly odposlechy

Číst článek

„Prověřování této věci bylo odloženo s tím, že nebyl spáchán trestný čin a státní zástupce se s tímto rozhodnutím policie ztotožnil,“ nebyla sdílnější ani mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Dát odposlechy do zabezpečených kanceláří policie by bylo třeba pro soukromou agenturu téměř nemožné. Už dříve se proto spekulovalo, že je tam dal tehdejší Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho lidé údajně podezírali pražské detektivy z vynášení informací. To ale nechtěl mluvčí policie Jaroslav Ibehej komentovat.

„Mohu odpovědět pouze obecně, že informace tohoto typu neposkytujeme,“ řekl.

Elektronické štěnice byly u detektivů, kteří se mimo jiné zabývají i podezřením na dotační podvod při stavbě luxusní farmy Čapí hnízdo vicepremiéra Andreje Babiše z hnutí ANO. Vyšetřovali také případ bývalého šéfa rozvědky Karla Randáka a výplatnic Jany Nagyové, dnes Nečasové. Randák nakonec ale všechny soudy vyhrál, a dokonce získal odškodnění za nezákonné obvinění.

Už dříve se spekulovalo, že odposlechy byly v kancelářích legálně a že je tam nainstaloval bývalý Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho lidé údajně podezírali pražské detektivy z vynášení informací.

Štěnici našel letos na jaře dnes již bývalý šéf jednoho z odborů na pražské kriminálce Pavel Klučka. Kromě odposlechů ve své kanceláři objevil prý i kameru. Klučka vše vymontoval a donesl zařízení svému nadřízenému. Inspekce od té doby prověřovala, kdo a proč tam štěnice dal. Teď případ odložila s tím, že nikdo neporušil zákon.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme