O výbušnině v trezoru velvyslance jsme nic netušili, tvrdí stěhovací firma

O výbušnině v trezoru zemřelého palestinského velvyslance Džamála al-Džamála nevěděl nikdo z pracovníků najaté stěhovací firmy. Vedení vršovické společnosti, která převážela věci z bývalého sídla velvyslanectví v Troji do Suchdola, tak reaguje na spekulace, že by se nálož dostala do sejfu při stěhování. Radiožurnálu to potvrdil zástupce vedení firmy, který si přál zůstat v anonymitě a odmítl mluvit na záznam.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rezidence palestinského velvyslance v Praze

Rezidence palestinského velvyslance v Praze | Zdroj: ČTK

Spekulace, že by se výbušnina mohla dostat do sejfu při stěhování, vyplynula mimo jiné i z rozhovoru s dcerou velvyslance Ranou al-Džamálovou. Ta od počátku tvrdí, že se nejednalo o náhodu a její otec byl zavražděn. To samé Radiožurnálu potvrdila i dnes:

„Trezor byl používaný denně a byl vyprázdněný den před tím, než byl stěhován. Žádné přesné informace nemáme, ale všechno kolem toho svědčí o tom, že to bylo plánované. Neexistuje žádný trezor, který by vybuchl sám od sebe, a myslím si, že u sebe v ložnici by nikdo nedával žádné výbušniny,“ říká Rana al-Džamálová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakci pražské firmy, která stěhovala trezor palestinského velvyslance, zjišťovala redaktorka Evelyna Kulíšková

Stín pochybnosti se tak objevil i na pracovnících stěhovací firmy. Ta ale jakoukoli vinu na středečním neštěstí v rezidenci palestinského velvyslance odmítá. Podle jejího zástupce dodrželi všechny standardy pro středně velkou zakázku.

Kolik lidí věci do vily stěhovalo, jak manipulace probíhala a jak dlouho, ale zástupce firmy s ohledem na policejní vyšetřování prozradit nechtěl.

Podle vedení firmy údajně pracovníci věděli, co stěhují. Ten, s nímž redaktorka Českého rozhlasu mluvila, prý osobně všechny věci viděl a všechny odstěhovali z Troji do Suchdola. Jaké to přesně byly, ale říct nechtěl. Je také možné, že část vybavení firma sama balila do ochranných materiálů.

Ovšem to, že by v sejfu byla nálož, to prý firma nevěděla. Pokud se to potvrdí, společnost zváží další kroky kvůli možnému ohrožení pracovníků.

Trezor explodoval v ložnici, říká dcera zesnulého palestinského velvyslance

Číst článek

Všechna jednání s palestinskou stranou byla podle slov člena vedení stěhovací firmy velmi přátelská, teď už je ale společnost s ambasádou v kontaktu jen minimálně. Jak zástupce společnosti Českému rozhlasu řekl, firma svou práci odvedla standardně a jakýkoli trestný čin z její strany odmítá.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme