Nové stanovy VV omezí vliv registrovaných příznivců

Věci veřejné si na víkendové konferenci v Hradci Králové odhlasovaly nové stanovy a pověřily Víta Bártu vyjednáváním o reformách. Dále požadují ve vládě takové zastoupení, jaké jim slibuje koaliční smlouva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věci veřejné, Radek John a Karolína Peake

Věci veřejné, Radek John a Karolína Peake | Foto: Filip Jandourek

Bývalý ministr dopravy Vít Bárta by měl být za Věci veřejné vyjednavačem reformních kroků. V této souvislosti Bárta svým spolustraníkům řekl, že Věci veřejné nebudou z požadavků, které zakotvuje i koaliční smlouva, v žádném případě ustupovat.

„Věci veřejné ustoupily z ministerstev pod kritikou, která za sebou neměla nic jiného, než snahu o puč ve Věcech veřejných a o snahu vládnout bez Věcí veřejných. Pokud Věci veřejné nemají být smýkany vlastním osudem, je zapotřebí, abychom přestali ustupovat.“

Registrovaní příznivci VV už nebudou mít takový vliv

Referenda registrovaných příznivců Věcí veřejných budou ve většině případů jen doporučující. Dosud byla závazná. Véčkaři už také nebudou vybírat lídry kandidátek v obcích a městských částech. Budou ale dál volit v přímé volbě předsedu strany nebo lídry kandidátek do sněmovních voleb.

Volební konference Věcí veřejných v Hradci Králové, Vít Bárta. | Foto: Filip Jandourek

Neformální šéf strany Vít Bárta tvrdí, že smyslem změny stanov bylo udělat větší pořádek ve stranickém rozhodovaní. „Proto jsme omezili moc véčkařů od kraje nahoru, což je logické pro množství véčkařů a pro témata, které řeší. Obecně jsme spíš nastavovali pevnější a jasnější parametry našeho fungování strany včetně véčkařů, než aby jsme apriori mohli říct, že jsme omezili moc véčkařů.“

„Rozhodli jsme se to udělat proto, protože si naši členové přejí, aby byla částečně omezena moc véčkařů uvnitř strany. Chtějí mít vetší slovo než véčkaři. Celkem to chápu. Na druhou stranu chceme jednoznačně potvrdit pozici véčkařů při jejich přímě volbě předsedy strany i při jejich vlivu na směřování strany,“ vysvětlila Radiožurnálu šéfka poslaneckého klubu strany Karolína Peake.

Věci veřejné chtějí ve vládě 4 křesla

Delegátům volební konference Věcí veřejných vadí, že jejich strana má ve vládě jen dvě křesla. Chtějí, aby zastoupení strany v kabinetu bylo důstojné a dařilo se jim tak prosazovat program. Podle předsedy strany Radka Johna nemusí být Věci veřejné ve vládě za každou cenu. Své konkrétní personální požadavky ale chtějí nejdřív řešit se svými koaličními partnery.

"Pokud by s námi koalice měla jednat jako s druhořadými, nebudeme v ní. Nenecháme se tlačit tím, že něco musí být do tolika a tolika minut, do toho a toho data, aniž se vyjedná reforma s odborníky, aniž se mluví o tom, co je standard a nadstandard," vyzval na volební konferenci předseda strany Radek John.


Václava Marešová, Martina Spěváčková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme