Nevěříme vedení policie, protikorupční útvar je napadený snětí, říká žalobce Šereda

ROZHOVOR. Nezvykle ostře se pustil do policejního prezidenta Tomáše Tuhého a vedení policie žalobce Petr Šereda. Olomoučtí státní zástupci podle něj současnému vedení policie nevěří, stejně jako oficiálně prezentovaným důvodům sloučení protikorupčního (ÚOKFK) a protimafiánského (ÚOOZ) útvaru. "Je to souboj o informace z kriminální policie," říká Šereda v rozhovoru pro zpravodajský web Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Šereda

Petr Šereda | Zdroj: ČTK

Co si představit pod tvrzením, že si v případě sloučení protikorupčního a protimafiánského útvaru pod sebe stáhnete některé spisy s důkazy? Znamená to, že vyšetřování některých kauz se zastaví?
Neznamená to, že by se nevyšetřovaly. Může samozřejmě dojít k odložení některých úkonů, ale my bychom si nestahovali úplně kompletní spisy, spíše některé podstatné části. A to tak, aby trestní řízení nebyla ovlivněna. Například by šlo o materiály, na nichž se z nějakých důvodů nemůže pracovat. Chceme eliminovat riziko, že dojde k úniku informací nebo manipulacím s informacemi.

Vypadá to velmi složitě a časově náročně. Způsobí to velké časové prodlevy ve vyšetřování?
Doufám, že v řádu dnů bude jasné, co bude dál, jak bude kriminální policie vypadat. Kdo bude ve vedení struktur. Podle toho se zařídíme. Z naší strany je zjevné, že je nedůvěra v současné vedení policie a v připravovanou reorganizaci. Je podložena konkrétními skutečnostmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olomoucký státní zástupce Petr Šereda se ostře vyjádřil na adresu vedení policie

Pokud ke sloučení dojde, jak byste si vybírali konkrétní detektivy?
To je samozřejmě problém. Státní zástupce má mnoho oprávnění, ale nemůže činit vše, třeba personální rozhodnutí. Do určité míry to lze, ale nejde být ve válce s policejním útvarem, který má být naším partnerem. Proto jsme zvedli hlas a říkáme, že reorganizace s námi vůbec nebyla konzultována a máme informace, že vše je trochu jinak, než je prezentováno. Neexistují žádné analýzy.

Reforma policie údajně nedopadne do živých kauz, ukazuje Chovancova analýza

Číst článek

Myslíte analýzu ministra vnitra Milana Chovance, podle níž se sloučení nedotkne živých kauz...
Musel jsem se skoro smát, když jsem se dočetl, že ve čtvrtek požadovaná analýza byla přes noc zpracována. A to aniž by byl dotázán například plukovník Šlachta za ÚOOZ či my jako státní zástupci. Já jsem to včera prezentoval, že to nepochybně dopad mít bude. Není to jen nějaká planá obava, my víme, jak policejní útvary pracují. Historicky vezměme sloučení finanční a protikorupční policie. Protikorupční policie se z tohoto kroku dodnes zcela nevzpamatovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žalobci z Olomouce prověřují, zda za chystanou přeměnou policie není plán na odstranění šéfa ÚOOZ, řekl ČRo náměstek olomouckého vrchního žalobce Pavel Komár

Může se nyní podle vás stejně "zkazit" protimafiánský útvar?
Při vší úctě k práci řady policistů, kteří pracují dobře, je tam řada těch, kdo dobře nepracují. Protikorupční útvar je trošičku napadený snětí. Celou dobu, co jsem ve funkci, z něho unikají informace. Úniky řešíme a nepřestávají. Je to obrovský problém a v okamžiku, kdy se útvary sloučí, nevěřím, že se situace zlepší. Naopak, sněť se rozleze i do zdravého útvaru, kterým je ÚOOZ.

V jakých konkrétních kauzách podle vás dochází k únikům?
Některé kauzy jsou známé, nedávno obviněný funkcionář ÚOKFK pan Holub (policista Radek Holub podle obvinění vynášel informace z kauz Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku). Úniky v kauze Sisák/Hala (Miliardář Petr Sisák a advokát Ivo Hala obvinění v kauze kolem firmy Via Chem Group a manipulací s insolvencemi těsně před zatčením zmizeli na Slovensko. Kvůli možným únikům žalobci případ protikorupčnímu útvaru odebrali), únik informací IT zakázek, který řešíme u nás v Olomouci.

Je podle vás analýza ministra Chovance pouhou zástěrkou?
Nedovedu si představit, že by tuto analýzu mohlo udělat Policejní prezidium, které nemá informace o trestních kauzách. Pokud spočívá na tvrzeních, že kauzy nemohou být ovlivňovány, protože jsou dozorovány státními zástupci, kteří zajistí kontinuitu, je to úplně úsměvné. Státní zástupce je chirurg, který potřebuje kvalitní nástroje. Bez nich pracovat nemůže. Útvar vzniklý sloučením, pominu-li strach z úniků, nebude moct zpracovávat některé kauzy, protože by se zabýval sám sebou. Jsou tu avizovány odchody policistů. Mám informace, že řada zpracovatelů kauz zvažuje odchod. Každý odchod policisty nabitého informacemi se nutně projeví na činnosti útvaru minimálně v nějakém časovém horizontu.

Šéf ÚOOZ Šlachta rezignoval. Oznámil to po schůzce na Policejním prezidiu

Číst článek

U jakých kauz se obáváte úniků?
Když se podíváte, u jakých kauz historicky docházelo k únikům, zpravidla míří do vysoké politiky, vysokého byznysu a vysoce postavených policistů. To znamená korupční kauzy významných veřejných zakázek a podobně.

Když říkáte, že vše je jinak, než se prezentuje, jaká je podle vás motivace vedení policie a ministra vnitra ke sloučení přistoupit?
O motivaci pana ministra nechci spekulovat, k motivaci lidí z Policejního prezidia se vyjadřovat nemohu. Požádali jsme o svědectví hlavních osob z Policejního prezidia, policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho, v konkrétní trestní kauze. Minimálně než výpovědi proběhnou, se k tomu nemůžu nijak vyjadřovat.

Narážíte na informace od vašeho kolegy Pavla Komára, že v některých případech jste narazili na plán na odstranění Roberta Šlachty. V jakých to bylo kauzách?
V tuto chvíli to nebudu komentovat.

Kdo již ve věci vypovídal?
Zatím bez komentáře.

Robert Šlachta | Foto: Český rozhlas

Z vašich slov je cítit, že máte na pány Tuhého a Laubeho, lidově řečeno, spadeno. Jak moc mohou být výslechy a prověřování objektivní?
Tak to není, rozhodně ne spadeno. Beru to profesionálně a objektivně. My disponujeme určitými informacemi z trestních kauz a chceme, aby podali nějaké vysvětlení. To je vše.

Co si myslíte o rozhodnutí pana Šlachty rezignovat? Není to předčasné, jak podotkl pan ministr Chovanec?
To nechci komentovat, je to rozhodnutí pana plukovníka Šlachty, které pramení z nějakého pocitu beznaděje. Nemůže reorganizaci ovlivnit a nechce se na ní podílet. Beru to jako poslední možný krok. Rozhodně bych neřekl, že utíká z boje.

Jako poslední možný krok zvrátit reorganizaci se zdá i váš současný postup. Podaří se vám zabránit jí?
Tak, jak jste otázku položil, to vypadá, jako bychom chtěli dělat politiku. To my rozhodně nechceme. Jde nám o to si vyjasnit skutečné motivace plánovaného kroku. V tuto chvíli je naše důvěra ve vedení policie do značné míry otřesena.

Pokud se plán opravdu uskuteční, znamená to podle vás konec boje s korupcí v Česku?
Jsem přesvědčen, že v tuto chvíli se odehrává nesmírně důležitá bitva o budoucí podobu boje s korupcí a se závažnými korupčními kauzami. Je to souboj o informace z kriminální policie.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme