Největší debakl pravice od pádu komunismu, zhodnotil přímou volbu Klaus. ODS viní amnestii

Za největší porážku pravice od listopadového převratu označil prezident Václav Klaus výsledky prvního kola přímé volby hlavy státu. Dvě postupová místa získal Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. Kandidát ODS Přemysl Sobotka skončil s necelými 2,5 procenty hlasů na předposledním místě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec

První kolo prezidentských voleb skončilo podle Václava Klause totálním debaklem pravice. Klaus kritizoval hlavně to, jak se k volbě nové hlavy státu postavila ODS.

„Tyto volby byly vůbec největším debaklem pravice v historii postkomunistické éry v naší zemi. Tím já velmi trpím. Samozřejmě, že to byla strašlivá prohra ODS. Dominantně vyhrála levice. Jsem z toho smutný a mám pocit, že je třeba s tím něco udělat,“ hodnotil Klaus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Věra Masopustová zjišťovala reakce ODS na kritiku prezidenta Václava Klause

Ve volebním štábu ODS včera nevydržela dobrá nálada příliš dlouho. Už po necelé hodině bylo jasné, že kandidát na prezidenta Přemysl Sobotka nepřekročí ani tři procenta hlasů. Nakonec skončil na předposledním místě před Janou Bobošíkovou. Členové vládní strany byli z výsledku voleb rozladění.

„Já myslím, že ODS tyto volby zásadním způsobem podcenila. A jestli teď někdo z nich bude říkat, že to udělali schválně nebo že jim nepřikládají tak velký význam, myslím, že to není pravda. Tím, že se zúčastnilo více voličů než u jiných voleb, je ten výsledek skutečně špatný,“ kritizoval Klaus.

ODS viní amnestii, Klaus kroutí hlavou

Senátora Sobotku do volebního štábu v centru Prahy přijely podpořit stranické špičky v čele s premiérem Petrem Nečasem. Předseda ODS pak nabídl jedno z vysvětlení, proč vládní strana ve volbách neuspěla. „To, že občanské demokraty amnestie poškodila, je mimo vší pochybnost,“ poznamenal.

Na slova prezidenta Klause už stačil reagovat například šéf poslanců ODS Marek Benda. Upozornil na to, že ve druhém kole prezidentské volby je zástupce pravice - předseda TOP09 Karel Schwarzenberg. Stejně jako Petr Nečas pak také otevřel téma amnestie.

Novoroční amnestie (ilustrační foto) | Foto: ČTK

Místopředseda strany Jiří Pospíšil zase řekl, že je vidět, že ODS ztratila důvěru části svých voličů, což je podle něho dlouhodobější problém. Ani on se ale o sporné prezidentské amnestii nezapomněl zmínit: „Velkým problémem pro pravicové kandidáty pak byla prezidentská amnestie, se kterou většina národa logicky nesouhlasí a odmítá ji.“

Prezident Václav Klaus ale i po dvou týdnech hodnotí amnestii jako správný a promyšlený krok. Kritikům se nelíbí hlavně to, že amnestie zastavila i závažné hospodářské kauzy, ve kterých ještě nepadl rozsudek. Bojí se i větší kriminality. To ale Klaus odmítá. Až prý hlavy zchladnou, tak všichni pochopí, že to byl rozumný, velmi promyšlený a racionální krok:

Sobotka ve volbě neuspěl. Poškodila nás amnestie, řekl Nečas

Číst článek

„Z věznic odešlo řádově 6 tisíc vězňů, a jestli někdo říká, že přibude trestaných lidí na ulicích, není to pravda. Já jsem si na ministerstvu spravedlnosti ověřil, že na šanci vejít do vězení, které byly přeplněny, v této chvíli v České republice čeká 6198 lidí. Tato amnestie umožní, aby tito lidé, kteří do věznic patří, se tam i dostali.“

Senátoři napadnou amnestii u Ústavního soudu

I tak chce ale část prezidentské amnestie skupina dvou desítek levicových senátorů zrušit. Napadnou ji u Ústavního soudu. Senátoři chtějí dosáhnout hlavně zrušení článku dva, který zastavil trestní stíhání kauz trvajících déle než osm let. Stížnost podají v pondělí.

Příštím českým prezidentem se stane buď Zeman, nebo Schwarzenberg

Číst článek

Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského ale vůbec není jisté, jestli takovou stížnost můžou soudci řešit. V českém ústavním soudnictví pro to neexistuje precedens. Rychetský to uvedl v televizi Prima.

„V prvním kroku bude posuzovat, jestli je vůbec možné, aby skupina senátorů podala návrh na přezkoumání amnestie prezidenta. V druhém kroku by se Ústavní soud samozřejmě musel vypořádat s otázkou, jestli Ústavní soud má kompetenci tento typ rozhodnutí přezkoumat, nebo dokonce zrušit nebo s ním cokoli činit.“

Věra Pfeifferová, Matěj Skalický, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme