Nad Pražským hradem zavlála vlajka Evropské unie. Vztyčili ji Zeman s Barrosem

Prezident Miloš Zeman dnes dopoledne vyvěsil na prvním nádvoří Pražského hradu hned dvě vlajky - českou i evropskou. Byl u toho předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vztyčení evropské vlajky na Pražském hradě

Vztyčení evropské vlajky na Pražském hradě | Foto: Filip Jandourek

Česká i evropská vlajka se nad Hradem objevily krátce po 11. hodině. Zeman nejprve vztyčil vlajku českou, poté následovala česká hymna. Společně s Barrosem pak vztyčili vlajku evropskou. Ceremonii zakončila Óda na radost.

Prezident Zeman zdůraznil, že vyvěšování evropské vlajky v sídlech hlav států je běžné po celé unii. „Pokud vím, není v Buckinghamském paláci, ale já nejsem anglická královna. Takže to, co se stalo, se stalo sice poněkud opožděně, ale díky bohu se to stalo. Je to symbol našeho přihlášení se k hlavnímu proudu evropské integrace,“ řekl Zeman.

Za Matyášovou bránou přihlíželi ceremoniálu převážně turisté. Zároveň u sochy T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí protestovalo několik desítek lidí proti Evropské unii. Během samotného ceremoniálu demonstranti pískali a křičeli. Jednalo se například o představitele z iniciativy D.O.S.T. nebo příznivce Jany Bobošíkové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Europoslanec ČSSD Libor Rouček a bývalý tajemník exprezidenta Ladislav Jakl v poledních Ozvěnách dne na Radiožurnálu

„Tento akt má svoji ponižující symbolickou hodnotu. Je třeba všem, kteří mají výhrady k našemu členství v Evropské unii a k tomu, jak se Evropská unie vyvíjí, dát na srozuměnou, kdo je tady pánem. A že jejich názor je vlastně postaven mimo hru a počítat se s ním nemá,“ okomentoval bývalý tajemník exprezidenta Ladislav Jakl.

Právě Václav Klaus odmítal vlajku vyvěsit. Podle mnohých ale měla vlát vlajka EU na Pražském hradě už dávno. „Bylo a je to svobodné rozhodnutí českých občanů. Bylo to rozhodnutí nejen v referendu, ale měli jsme i prezidentskou volbu – všichni kandidáti s výjimkou dvou řekli, že chtějí vidět evropskou vlajku vlát na Pražském hradě,“ řekl europoslanec ČSSD Libor Rouček.

Prezident Miloš Zeman se dnes také vyslovil pro to, aby Česko patřilo k takzvanému tvrdému jádru evropské integrace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu byli europoslanci Hynek Fajmon (ODS) a Richard Falbr (ČSSD)

K názoru, že unie potřebuje společnou zahraniční, obrannou a fiskální politiku včetně postupné harmonizace daňové soustavy se přiklání i europoslanec za ČSSD Richard Falbr: „Pokud chce Evropa obstát proti velkým trhům, které jí konkurují, tak se to musí naplnit.“

Zásadně proti je europoslanec za ODS Hynek Fajmon. Vyvěšení unijní vlajky na Hradě označil za symbol, kterým prezident dává najevo svoji náklonnost k Evropské unii a tedy i k tomu, aby Česká republika posílala peníze na záchranu krachujících států:

„Tvrdé jádro znamená okamžité přijetí eura a závazku 300 miliard na krachující státy. Toto budou náklady pro české daňové poplatníky.“

Prezident Zeman podepsal dodatek umožňující vznik eurovalu

Číst článek

Barroso ocenil, že se ceremonie vztyčení vlajky mohl zúčastnit. Zdůraznil, že je důležité uvědomit si, že mezi národními a evropskými zájmy v dnešní době není rozdíl. „Na globálním trhu proti Číně, Rusku či USA nemůže samostatně obstát ani Německo, natož tak malé země jako moje rodné Portugalsko nebo Česká republika,“ doplnil Barroso.

Návštěva předsedy Evropské komise v České republice má potvrdit prezidentův vstřícnější přístup k evropské integraci, kterým se chce odlišit od svého euroskeptického předchůdce Václava Klause.

Prezident Miloš Zeman za přítomnosti Barrosa také podepsal dodatek Lisabonské smlouvy, takzvaného eurovalu, který už dříve ratifikovaly obě komory našeho Parlamentu. Dodatek umožní vznik nového záchranného fondu eurozóny, kterou trápí finanční krize.

Vlajka Evropské unie | Foto: ČTK

Helena Šulcová, Ondřej Bouda, Matěj Skalický, Martin Karlík, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme