Na Dni pro Pustevny mohou lidé přispět na obnovu Libušína

V Rožnově pod Radhoštěm se dnes hraje a zpívá pro Pustevny. Výtěžek koncertu, který pořádá Český rozhlas v tamním Valašském muzeu v přírodě, půjde na obnovu zničené kulturní památky Libušín. I přes nepříznivé počasí dorazilo zatím do v amfiteátru přes tisíc lidí. A lidé přispívají i prostřednictvím telefonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Právě hraje kapela Buty

Právě hraje kapela Buty | Foto: Pavel Sedláček

Výjimečná stavba architekta Dušana Jurkoviče vyhořela začátkem března. Mezi kapelami, které dnes v areálu muzea zahrají či už zahrály, jsou například Buty, Fleret nebo Javory. Vstupné na koncert je 120 korun.

V programu si přišly na své děti, ale i starší návštěvníci. Od 10 do 12 hodin se uskutečnil program Rádia Junior.

Český rozhlas se do pomoci Pustevnám zapojil okamžitě.

„Hned v den požáru nám bylo strašně líto, že tak nádherná stavba přišla vniveč. Hned jsme si řekli, že musíme nějak pomoci, jako jsme pomáhali třeba při povodních. Přišlo nám to velice přirozené,“ řekl šéfredaktor stanice Dvojka Českého rozhlasu Miroslav Dittrich.

Jak pomoct Libušínu:
- převodem libovolné peněžní částky na účet:555 484 555/0300,
- zasláním dárcovské sms ve tvaru:DMS(mezera)PUSTEVNY na číslo 87777,
- návštěvou Dne pro Pustevny s ČRo ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm 3. května (10.00 až 19.00).

Ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman zájem o Libušín ocenil.

„Myslím, že je to opravdu velmi důležitý příspěvek k celkové obnově, která samozřejmě bude stát velké množství peněz. Je to dědictví, které se týká každého z nás, protože je to mimořádná památka, která si zaslouží naši péči,“ uvádí Herman.

Všechny informace o dnešním koncertu i veřejné sbírce najdou zájemci na internetové adrese www.denpropustevny.cz.

Až do 19 hodin je také možné volat do call centra na číslo 221 55 44 55, kde budou u telefonů známé osobnosti – například psychiatr Jan Cimický, houslista Jaroslav Svěcený, režisér Ondřej Kepka nebo zpěvačka Martha Elefteriadu. Kromě toho mohou lidé přispívat i formou dárcovských esemesek.

„Před malou chvílí to vypadalo, že to s námi zavrávorá. Zavolal pán – důchodce, který se rozhodl věnovat na obnovu Pusteven částku 100 tisíc korun,“ hlásil půl hodiny po otevření call centra redaktor Martin Karlík.

Režisér Ondřej Kepka chatu Libušín osobně nenavštívil, ale Jurkovičovo jméno mu cizí není.

Call centrum Dne pro Pustevny v Českém rozhlase. U telefonu sedí režisér Ondřej Kepka | Foto: Michaela Vydrová

„Architekturu Dušana Jurkoviče znám velmi dobře z Luhačovic. Dokážu si představit, že to bylo podobně něco krásného a doufám, že zase bude. Volání tady mě fascinuje. Já jsem to zažil loni při povodních. Ty příběhy byly strašně zajímavé,“ uvedl Kepka.

Jen torza stěn

Pracovníkům muzea se podařilo uhájit před okamžitým zbořením torza stěn, ze kterých budou čerpat podklady pro vědeckou rekonstrukci Libušína. Více se však z hlavního traktu zachránit nepodařilo.

„V sutinách toho moc nebylo. Bylo tam nějaké kování, ale já bych řekl, že to až takovou cenu nemělo. Máme to sice v našich depozitářích, ale cenu jako takovou to nemá. Protože to bylo vyžehlé, spálené ohněm, ale hodnotu to nemá,“ posteskl si technický náměstek Valašského muzea Milan Gesierich.

Muzeum už vybralo firmu, která trosky Libušína provizorně zastřeší. To je podle ředitele muzea Jindřicha Ondruše nezbytné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Libušíně natáčel redaktor Roman Verner

„Zhruba do dvou měsíců to bude zastřešené. Tím pádem v podstatě finálně zabezpečené do doby obnovy a zároveň naplňujeme harmonogram, který jsme si sestavili pro vlastní obnovu. Teď probíhá předprojektová příprava, na kterou máme vyčleněný čas do konce května,“ podotkl Ondruš.

„Pak budeme soutěžit projektanta, který nám v podstatě udělá všecky stupně projektové přípravy až po prováděcí projekt a rozpočet. Následně budeme soutěžit dodavatele stavby. Na tuto soutěž máme střízlivě počítáno třeba půl roku, takže střízlivě uvažováno až 3,5 roku na obnovu. Harmonogram docela konzultujeme i s ministerstvem kultury a musím, říct, že v téhle chvíli ho naplňujeme,“ dodal ředitel.

Předprojektovou přípravu má na starosti architekt Petr Všetečka. Z minulosti má zkušenosti z rekonstrukce Jurkovičovy vily v Brně.

„Ten objekt jsem měl velice rád a pořád mám. A teď je důležité, aby se dalších škod nadělalo co nejméně, aby stavba - nebo to torzo - bylo dostatečně ochráněno a aby úvahy o vědecké rekonstrukci mohly v klidu pokračovat. Já věřím, že se objekt obnovit dá, ale bude to velmi specifické dílo,“ řekl Všetečka.

I proto je potřeba sehnat co nejvíce peněz, pojistka totiž nepokryje potřebné náklady.

Lucie Husárová 1, Věra Pfeifferová, Michaela Vydrová, Roman Verner, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme