Ministerstvo práce v Rusnokově vládě povede Koníček, v čele resortu zahraničí bude Kohout

Ministrem práce a sociálních věcí ve vládě Jiřího Rusnoka by měl být někdejší poslanec za ČSSD a také bývalý ředitel Lesů ČR František Koníček. Řekl to dnes sám Koníček po jednání s Jiřím Rusnokem. Nabídku vést ministerstvo zahraničních věcí pak nově přijal také někdejší diplomat Jan Kohout, který kvůli tomu přerušil členství v ČSSD. Nový premiér už má od minulého týdne potvrzené kandidáty na šéfy ministerstev spravedlnosti, vnitra, zemědělství a kultury. O dalších jménech jedná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ředitel Lesů ČR František Koníček po jednání s premiérem Jiřím Rusnokem, kde přijal nabídku vést ministerstvo práce a sociálních věcí

Bývalý ředitel Lesů ČR František Koníček po jednání s premiérem Jiřím Rusnokem, kde přijal nabídku vést ministerstvo práce a sociálních věcí | Zdroj: ČTK

Koníček je prvním jménem potvrzeným v tomto týdnu. Za priority svého několikaměsíčního úřadování označil problematiku sKaret a zvýšení minimální mzdy.

„Pro mě je zásadní je ukončit – nějak s minimálními náklady a maximálním komfortem pro občana – problematiku sKarty. Já se plně ztotožňuji s panem premiérem a mnoha ekonomy, že je třeba se zabývat a prosadit vládním nařízením minimální mzdu, která se nezvyšovala od roku 2007,“ vyjmenoval Koníček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O motivech, které ho vedly k přijetí angažmá v Rusnokově vládě, mluvil někdejší šéf Lesů České republiky a bývalý poslanec za ČSSD František Koníček

Současně zdůraznil, že bude sedět ve vládě, která bude přechodná a má vydržet jen do předčasných voleb, a věří také, že má nová vláda šanci získat ve sněmovně důvěru.

Další nově potvrzené jméno je Jan Kohout, bývalý diplomat, který post ministra zahraničí zastával už v úřednické vládě Jana Fischera.

Další členové ČSSD

Kohout i Koníček jsou po Marii Benešové dalšími členy ČSSD, kteří přijali vládní angažmá. Stejně jako v případě Benešové s tím ani u nich strana nesouhlasí. Kohout však po přijetí postu své členství ve straně přerušil. Sociální demokracie preferuje rozpuštění sněmovny a předčasné volby.

„Nebudu navrhovat vyklučování ze strany, pouze nepokládám za logicky možné, pokud se tady sestavuje vláda, na které se sociální demokracie rozhodla nepodílet, aby v takové vládě byli členové sociální demokracie. Já myslím, že kdyby se to stalo kterékoli jiné demokratické straně v České republice, že by postupovala zcela stejně, to znamená, vyzvala by takovéto členy, aby do vlády nevstupovali,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Výběr ministrů dnes znovu kritizovala ODS. Podle úřadujícího šéfa strany Martina Kuby nevzniká vláda odborníků, ale politicky profilovaná.

„Každá nominace, která se objeví, v sobě nese nominaci ryze politickou, přátelství ke skupině kolem Miloše Zemana, pozice v ČSSD, které má za sebou jak pan Koníček, tak pan Kohout. Pro nás je to dalším potvrzením, že nevzniká vládá úředníků, nedej bože odborníků,“ řekl Kuba.

Potvrzení kandidáti na ministry:
Marie Benešová (ČSSD) – ministryně spravedlnosti
Martin Pecina (nestraník) – ministr vnitra
Miroslav Toman – ministr zemědělství
Jiří Balvín – ministr kultury
František Koníček – ministr práce a sociálních věcí
Jan Kohout – ministr zahraničních věcí

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček se domnívá, že angažmá členů ČSSD v Rusnokově vládě může zahájit štěpení sociální demokracie. K tomu přispívají i ataky ze strany prezidenta či jeho kancléře na adresu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky.

Nováček však zároveň upozorňuje, že Zemanův kancléř Vratislav Mynář, který se na adresu Sobotky velmi kriticky vyjádřil například o víkendu, a to coby předseda zlínské buňky SPOZ, je v trochu schizofrenní roli.

„Pro veřejnost je to hradní kancléř a z tohoto hlediska tahle jeho vyjádření, která zasahují do denní politiky, jsou krajně nešťastná, jsou na hraně a podle mě troufalá a nebyla by možná, kdyby nebyla činěna se souhlasem Miloše Zemana,“ poznamenal Nováček.

Špicar účast ve vládě odmítl

Nabídku na post ministra pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka dnes dostal starosta Kyjova a místopředseda Svazu měst a obcí František Lukl. Ten prý nabídku zváží a premiérovi odpoví ve středu.

„Vzhledem ke svému působení jako místopředseda Svazu měst a obcí, tomu zázemí, které svaz má, ale i dobré výchozí pozici v rámci města, kterou mám, se spíše kloním k pozitivnímu rozhodnutí. Nicméně je nutné, abych některé záležitosti si vyřešil právě ještě v rámci města Kyjova,“ řekl Lukl.

Nabídku na místo v Rusnokově vládě dnes naopak odmítl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar, kterému chtěl premiér svěřit vedení ministerstva životního prostředí.

Kromě již potvrzených jmen ministrů by se měl Jiří Rusnok v nejbližších hodinách či dnech dozvědět, zda jeho nabídku přijmou současný ministr obrany Vlastimil Picek, který by v čele resortu pokračoval, Daniel Braun, kandidát na šéfa ministerstva pro místní rozvoj, a Martin Holcát, kterému chce Rusnok svěřit resort zdravotnictví.

Jednání s adepty na ministerská křesla se konají v Praze v Kramářově vile. Podle původních plánů by mohl Jiří Rusnok novou vládu představit zhruba za týden.

Jana Zemanová, Jana Čermáková, kko, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme