Miloš Zeman složil na Pražském hradě slib, stal se tak třetím českým prezidentem

Česko má nového prezidenta. Miloš Zeman se dopoledne na Pražském hradě ujal funkce složením prezidentského slibu, a stal se tak třetí hlavou státu od roku 1989. Vystřídal Václava Klause, který byl prezidentem deset let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman při podpisu prezidentského slibu v roce 2013

Miloš Zeman při podpisu prezidentského slibu v roce 2013 | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Slavnostní inaugurace začala ve Vladislavském sále Pražského hradu úderem desáté hodiny.

Miloš Zeman složil po úvodním projevu předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové na společné schůzi obou parlamentních komor prezidentský slib do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha.

Poté Zeman pronesl svůj první prezidentský projev. Mluvil spatra zhruba 15 minut.

Zdůraznil, že je první hlavou státu, kterou si zvolili sami občané v přímé volbě. Odpovědnosti, která z toho vyplývá, je prý připraven dostát a chce být hlavou státu všech občanů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Inauguraci Miloše Zemana na Pražském hradě přiblížili reportéři Českého rozhlasu

Svůj prezidentský úřad Zeman nabídl jako neutrální pole pro dialog pro všechny parlamentní strany a organizace. „Nabízím roli prostředníka a roli moderátora, ale v žádném případě nikoli roli soudce,“ uvedl.

Miloš Zeman také naznačil, že bude udělovat víc státních vyznamenání. Jako prezident pak chce především bojovat s kmotrovskými mafiemi, proti neonacistům a i části médií, které podle něj manipulují s veřejným míněním.

Svůj první prezidentských projev pak zakončil modlitbou. „Bože, dej mi odvahu, abych se snažil ovlivňovat věci, které ovlivnit mohu,“ pronesl. Přítomní politici a hosté Zemana odměnili potleskem.


Zeman v projevu nabídl svůj úřad jako prostor pro politický dialog. A opřel se i do médií

Číst článek

Ceremoniál inaugurace prezidenta ve Vladislavském sále provázela tentokrát řada novinek. Vůbec poprvé důstojníci hradní stráže přinesli nejvyšší státní vyznamenání a historický výtisk ústavy. Následovaly historické prapory a zástavy, včetně standarty Tomáše Garrigua Masaryka s nápisem Pravda vítězí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty večerního speciálu k volbě prezidenta byl politolog Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek, komentátor Petr Nováček, europoslanci Libor Rouček z ČSSD a Jan Zahradil z ODS, a sociolog Petr Soukup FSV UK

Slavnostní schůze obou komor parlamentu se zúčastnili kromě zákonodárců i bývalý prezident Václav Klaus s manželkou a Dagmar Havlová, vdova po prvním českém prezidentovi Václavu Havlovi.

Dále přišli zástupci vlády, soudci Ústavního a Nejvyššího soudu, vedení nejvyššího státního zastupitelství, diplomatický sbor, rektoři, zástupci vědecké obce, církví a náboženských společností, hejtmani a primátoři.

Poražený kandidát Karel Schwarzenberg sleduje projev svého soupeře z druhého kola prezidentských voleb Miloše Zemana | Foto: ČTK

Při ceremoniálu zazněl například chorál Ktož jsú boží bojovníci. Státní hymnu doplnilo 21 dělových salv a ve stejný okamžik zavlála nad Pražským hradem prezidentská vlajka. Při odchodu nového prezidenta zazněly známé fanfáry z opery Libuše.

Někteří politici našli v Zemanově projevu shodu, jiní byli zklamaní

Číst článek

Po složení prezidentského slibu Miloše Zemana následovala vojenská přehlídka. Účastnilo se jí 240 vojáků a členů hradní stráže. Nový prezident pak přešel do Svatováclavské kaple katedrály svatého Víta, kde uctil památku svatého Václava.

V krátké řeči se o patronovi české země nezmínil. Řekl, že každý by měl být stavitelem chrámu. „Někdy je tím chrámem katedrála, někdy venkovský kostelík, někdy jenom kaplička a někdy boží muka, ale vždy je to chrám.“

Miloš Zeman absolvoval po složení slibu vojenskou přehlídku | Foto: Reuters

Po poledni Zeman spolu s dalšími ústavními činiteli položil věnec a květiny u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na zaplněném Hradčanském náměstí.

Tam pronesl třetí a poslední ze svých projevů. Dotkl se v něm novoroční amnestie svého předchůdce Václava Klause. On sám se prý práva udělovat amnestie a milosti vzdává, považuje to za "zbytečné monarchistické prvky" v české ústavě.

Znovu také poděkoval svým voličům i voličům protikandidáta Karla Schwarzenberga. Za zvuků fanfár se pak odebral zpět do útrob Pražského hradu ke společnému obědu.

Miloš Zeman | Foto: Český rozhlas

Martin Drtina, Petr Medek, Martina Spěváčková, Martin Hromádka, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme