Menší účast voličů. Sčítání přesto potrvá do noci

Dvě hodiny po skončení komunálních voleb známe zatím výsledky u desetiny okrsků. Jsou to hlavně malé obce. Podle odhadů byla účast ve volbách do obecních zastupitelstev nižší než před čtyřmi lety, kdy přišlo k volebním urnám 46 procent voličů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zamčená volební urna.

Zamčená volební urna. | Foto: Tomáš Adamec

Stoprocentní volební účast měla jen obec Kukle na Svitavsku, kde přišlo volit všech 52 voličů.

Letošní komunální volby skončily, stejně tak i první kolo rozhodování o obměně třetiny senátorů. Zájem o hlasování byl podle dostupných informací od volebních komisařů nižší než při minulých volbách, kdy si obecní zastupitele přišlo vybrat v průměru přes 46 procent voličů.V senátních volbách bývá v průměru účast ještě o deset procent nižší. Úplné výsledky hlasování mají být známy v noci. Průběžné výsledky senátních voleb můžete sledovat zde a průběžné výsledky komunálních voleb zde.

ODS chce udržet převahu pravice v Senátu

Podle představitelů ODS není nízká volební účast nějakým zásadním překvapením. „Očekávali jsme, že bude zhruba stejná jako při posledních komunálních volbách. Obecně nás samozřejmě mrzí, že nepřišlo více lidí k volbám. Zatím je ale předčasné spekulovat pro koho je nízká volební účast výhodná," uvedl senátor a volební manažer ODS Richard Svoboda.

Z uplynulých voleb před čtyřmi lety do obecních zastupitelstev vyšli občanští demokraté vítězně, získali 36 procent hlasů a výsledkem bylo 16 primátorů. Z 27 senátorských mandátů, o které se nyní hraje, obhajuje ODS 18. Cílem ODS je především udržet převahu pravice v Senátu tak, aby vláda mohla bez problémů prosazovat své reformy.

„My v tuto chvíli sčítáme především hlasy našich voličů. Teprve až bude uzavřené druhé kolo tak se rozhlédneme i po našich koaličních partnerech. Věříme, že náš výsledek bude natolik dobrý, aby součty odpovídaly i tomu, že se podaří udržet i tu převahu pravice v Senátu," uvedl. „Osobně bych za velký úspěch považoval, pokud bychom se dostali přes devět mandátů pro ODS,“ dodal.

TOP 09: Úspěchem by bylo 6 a více senátorů

Pokud přijde k volbám méně lidí, mají větší šanci na úspěch strany s pevným voličským jádrem. Tak to vidí i místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek. „Jsou strany s pevným, disciplinovaným voličským jádrem, jsou strany s méně disciplinovaným voličským jádrem.“

„A zvlášť v komunálních a senátních volbách upřímně řečeno s napětím čekám, jak je na tom vlastně TOP 09, co se týče pevného voličského jádra s voličskou disciplínou. Ale vzhledem k tomu, že se obracíme na inteligentní voliče, tak pevně doufám, že nás to nepostihne negativně,“ hodnotí Kalousek.

V Senátu bude TOP 09 obhajovat 5 křesel a do voleb vyslala 26 kandidátů. Neobsadila pouze jeden ze senátních obvodů, a to Pardubice, kde vyjádřila podporu kandidátovi Věcí veřejných. Za úspěch by Miroslav Kalousek považoval zisk šesti a více křesel.

VV podle Johna nemohou prohrát

Věci veřejné mohou v letošních komunálních a senátních volbách jedině získat. Tato vládní strana byla v předešlém období pouze na zastupitelstvu Prahy 1. Předseda strany Věci veřejné Radek John očekává jedině úspěch. „Věci veřejné nemohou prohrát. Věci veřejné nebyly. Jenom zjistí, jak moc silné v republice jsou,“ řekl předseda.

Ministr dopravy Vít Bárta pak také doplnil, že velkým úspěchem pro stranu by bylo pět až sedm senátorů. Nízká účast u voleb je ale podle něj pro menší strany nevýhodná.

Lidovci tradičně silní na venkově

V paláci Charitas zatím nikdo není, úřadující předsedkyně Michaela Šojdrová má přijít až kolem půl páté. Lidovci hrají o svůj vliv na parlamentní půdě. Šance mají v komunálních volbách, především na jižní Moravě, kde ještě nedávno měli svého hejtmana.

Lidé v menších obcích zde jsou stále lidovcům nakloněni, ti tedy mohou udržet svůj vliv.

Lidový dům sází na Senát

„Pro sociální demokracii samozřejmě bude důležité porovnání její pozice s pozicí ODS. Komunální volby před čtyřmi roky ODS vyhrála s téměř dvacetiprocentním náskokem před ČSSD. Bude tedy důležité, abychom tento náskok stáhli. Věřím, že se to povede. Klíčové pro nás bude také posílit či udržet pozice ve velkých městech, zejména na Moravě," uvedl statutární šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociální demokraté hrají nejvíce o pozice v Senátu. Chtějí získat minimálně dvanáct křesel. Sociální demokraté si údajně nechali zpracovat interní předvolební průzkum, jeho výsledky ale nechtěli zveřejňovat.

Komunisté chtějí obhájit své současné pozice

Jedno senátorské křeslo a pozice na radnicích statutárních měst hlavně v severních Čechách, na severní Moravě a v obecních zastupitelstvech. To chtějí ve volbách obhájit komunisté. Pozici vládnoucí strany obhajují na radnici v severočeském Mostě, ve Frýdku-Místku a v Havířově, tradičně velké slovo mají také v Karviné.

Předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik říká, že by chtěli obhájit také svůj vliv na venkově: „Máme řadu starostů i v menších městech a obcích. Chtěli bychom přinejmenším potvrdit své postavení na venkově.“

Podle místopředsedkyně KSČM Miloslavy Vostré by pro komunisty byly volby úspěšné, kdyby obhájili své pozice také v obecních zastupitelstvech. A podle místopředsedy Jiřího Maštálky chtějí vybojovat dvě senátorská křesla. Jejich kandidáti by prý mohli zabojovat na severní Moravě, Plzeňsku nebo Klatovsku.

Další strany

V sídle SPO Zemanovci je jediný novinář - redaktor Radiožurnálu. Místopředseda Vladimír Hönig odhaduje, že by strana mohla uspět v zastupitelstvech obcí a menších měst.

Ani v centrále Suverenity není přetlak novinářů. Reportér Radiožurnálu hlásí, že strana stále věří, že bez ohledu na výsledek jede dál. "Naše lvice Bobošice bude vládnout republice," stojí na dortu v centrále Suverenity.

Strana zelených a SNK-Evropští demokraté pro tyto volby utvořily společnou koalici. Obě menší strany se dlouhodobě zaměřují na komunální politiku. Jiří Witzany z SNK ED soudí, že úspěch by pro tuto koalici byl alespoň jeden zástupce z každého okrsku v Praze. V senátních volbách se zatím žádný jejich kandidát neprobojoval do postupující dvojice.

Milan Kopp, Lenka Šumová, Kateřina Křenová, Katarína Brezovská, Lucie Maňourová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme