Malý Brit s nádorem mozku je v Praze, bude se léčit v protonovém centru

Pětiletý Brit Ashya King se bude léčit v pražském protonovém centru. Shodlo se na tom ranní konzilium lékařů ve fakultní nemocnici v Motole, kde byl malý pacient odpoledne po příletu ze Španělska hospitalizován. Chlapec má rakovinu mozku a jeho stav je vážný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přístroj s gantry

Přístroj s gantry | Foto: Osobní archiv Jiřího Kubeše

Ve Fakultní nemocnici Motol Ashya King nejdříve podstoupí vyšetření, která mají vyloučit, že nádor po operaci znovu roste či se šíří dál do těla.

Příští týden by mělo začít léčení protony. To se obecně považuje za šetrnější než léčba fotony, která se u tohoto onemocnění standardně používá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O léčbě Ashy Kinga v pražském protonovém centru mluvil profesor Jan Starý z dětské onkologie v Motole

„Protony jako nová léčebná modalita dávají předpoklad, že mohou u malých dětí způsobit méně pozdních následků,“ vysvětlil profesor Jan Starý, přednosta Kliniky dětské hematologie a onkologie v motolské nemocnici.

Efekt protonové léčby na nádor je podle něj stejný. „A není nejmenší důvod se domnívat, že by protony měly více a účinněji zasáhnout ten zhoubný nádor, ale je předpoklad, že by měly ušetřit některé orgány, jako je srdce, štítná žláza a jiné, které jsou při ozáření, které u fotonů nelze tak přesně cílit, zasaženy,“ doplnil.

Ashya King by se v Česku měl léčit asi pět týdnů. K zákroku do protonového centra bude převážen sanitou a po probuzení bude odvezen zpět do motolské nemocnice.

„Protonové centrum nemá lůžkové oddělení pro děti a ty, které jsou léčeny v protonovém centru zářením a jsou ze zahraničí, jsou hospitalizovány u nás,“ uvedl profesor Starý.

Rodiče musí souhlasit s transfuzí

Podle zástupců motolské nemocnice jsou rodiče svědci Jehovovi a lékaři nemohou vyloučit krevní transfuzi, kterou tito věřící odmítají. Podle profesora Starého je použití krve ale nutné jen při komplikacích.

„Za příznivého stavu by potřeba transfuze být nemusela. Nicméně situace se zkomplikovat může, může se objevit třeba nějaká infekce a pak předmětem informovaného souhlasu, kteří rodiče musí předem podepsat, bude to, že při ohrožení života transfuzi budeme muset dát.“

Léčení britského chlapce v Česku zaplatí převážně jeho rodiče. Dárci už rodině poskytli v přepočtu skoro 2 miliony korun.

Britští lékaři nemohli chlapci nabídnout protonovou léčbu, a rodiče proto dítě koncem srpna bez jejich vědomí odvezli do Španělska. Británie manžele podezírala ze zanedbání péče a vydala na ně mezinárodní zatykač, který ale pod tlakem veřejnosti stáhla.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme