Kvůli brexitu by mohly v podzimních volbách posílit euroskeptické strany

Odchod Velké Británie z Evropské unie podle všeho ovlivní také kampaň českých politických stran před podzimními senátními a krajskými volbami. Myslí si to někteří politologové. Političtí odpůrci unie zvedají už teď hlavy po celé Evropě včetně Česka. A požadují další referenda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Konvička

Martin Konvička | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

Například podle politologa Jana Kubáčka můžou celkově v členských státech sílit hnutí, která volají po národních plebiscitech. Politolog Josef Mlejnek si zase myslí, že by brexit v krajním případě mohl vést až k rozpadu unie.

V Česku se pokouší zákon o referendu o vystoupení prosadit například opoziční parlamentní strana Úsvit - Národní koalice, řekl předseda jejího poslaneckého klubu Marek Černoch:

„Poslanci Úsvitu předloží v úterý na jednání Poslanecké sněmovny tento zákon k přednostnímu projednání. Chceme, aby i občané v České republice mohli rozhodnout o své budoucnosti v Evropské unii.“

Podle ministra Stropnického je nabádání k czechitu nezodpovědné

Brexit uvítalo také hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury nebo Strana svobodných občanů. Naopak ministr obrany Martin Stropnický (ANO) řekl, že vybízet k odchodu z unie je v Česku nezodpovědné:

„Jestli se na nějaké úrovni samosprávy z našeho členství v Evropské unii výrazně těží v nejpozitivnějším slova smyslu, tak je to právě v těch krajích, kam směřuje převážná většina evropských prostředků. A my jsme pořád ještě větším příjemcem než dárcem.“

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) rychlý nárůst skeptických nálad vůči unii v České republice nečeká. Podle něj by teď mohlo trvat několik měsíců, než Británie skutečně o vystoupení požádá:

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická | Foto: Filip Jandourek

„Už delší dobu žijeme v podmínkách, kdy se prosazuje i celá řada extremistických a populistických hnutí, to není nic nového. Teď po brexitu je důležité, jakým způsobem se s tím Británie vypořádá. Evroopská unie by byla nejraději, aby se pokud možno začalo jednat co nejrychleji. Jsem ale přesvědčen, že z naší strany není třeba podléhat panice.“

Jako euroskeptická se také označuje strana Alternativa pro Českou republiku. Ta má v neděli ustavující sněm. Svým názvem odkazuje na pravicovou Alternativu pro Německo. Podle Institutu Václava Klause je Alternativa pro Českou republiku jeden z projevů postupného probouzení české společnosti.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme