Komunální volby 'provází rekordní aktivita i nekalé praktiky'

Do letošních komunálních voleb se přihlásil rekordní počet kandidátů. Důvodem může být povzbuzení z parlamentních voleb, které ukázaly, že změny jsou možné. Podzimní volby však převzaly z těch jarních i některé nebezpečné praktiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2010

Volby 2010 | Foto: Český rozhlas

Podle politologa Jana Kubáčka vede lidi do komunální politiky možnost konkrétního vlivu. Mohou ovlivnit život bezprostředně ve svém okolí, kvalitu vzdělávání, komunikací nebo služeb.

Mnozí doufají, že stejně jako se podařilo obměnit dvě třetiny poslanecké sněmovny, obmění se i rady a zastupitelstva řady měst. Zároveň nastává určitá generační obměna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Jan Kubáček v rozhovoru pro Rádio Česko o blížících se komunálních volbách

„Některé iniciativy se rozhodly, že začnou aktivněji promlouvat do dění ve svých městech, povzbuzeny kroužkováním a novými tvářemi v poslanecké sněmovně,“ popisuje Kubáček situaci.

Důrazně varuje před velkým nešvarem převzatým z parlamentních voleb: „Některé politické strany si vytvářejí partnery do případné rady. Jsou to nové politické formace, které mají vysávat témata, případně přízeň konkurentům.“

Tunelování programů konkurence, které se děje nejen ve velkých, ale i ve středních a menších městech, považuje Kubáček za největší hrozbu.

ODS a ČSSD v komunálních volbách rovněž vsadily na nové tváře a na mladší ročníky. „Vedou politický boj nejen s novými stranami jako jsou Věci veřejné nebo TOP 09, ale i s řadou nezávislých formací. Je to pro ně nová výzva, musí se vymezovat novými tématy,“ upozorňuje Kubáček.

Martin Křížek, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme