Koaliční smlouva myslí na seniory a rodiny. Přečtěte si ji celou

Sociální demokraté, hnutí ANO a lidovci dořešili sporné body programu a dohodli se na koaliční smlouvě. Měla by pomoci zejména důchodcům a rodinám s malými dětmi. Počítá například s nižší sazbou DPH u léků nebo dětských plen. Slibuje také slevy na daních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek | Zdroj: ČTK

Z koaliční smlouvy, jejíž celé znění má Český rozhlas k dispozici, například vyplývá, že důchodcům by se od roku 2015 mělo zase vyplatit pracovat, budoucí možná koalice totiž pro ně počítá se slevou na dani z příjmu.

Zkrátka ale nepřijdou ani nemocní penzisté, léky by se měly dostat do pětiprocentní sazby DPH. Ve stejné sazbě by měly být také dětská výživa nebo pleny a také knihy. Nemělo by se zvyšovat zdanění fyzických ani právnických osob.

Zdravotnictví přijde zrušením většiny poplatků o 5,5 miliardy, podle koalice to nahradí stát

Číst článek

ČSSD, ANO a KDU-ČSL chtějí také zrušit regulační poplatky - s výjimkou poplatku za pohotovost.

Součástí smlouvy je také pravidelné zvyšování důchodů, postupné zvyšování minimální mzdy nebo sloučení druhého a třetího pilíře penzijního systému.

Budoucí koalice počítá se sektorovou daní i se slevami na druhé a další dítě

Číst článek

Dokument by mohli zástupci podepsat už ve čtvrtek. Pak smlouvu politici proberou na vnitrostranických jednáních a definitivně rozhodnou, jestli začne platit.

Materiál má přes 40 stran a podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky jednání bylo tak dlouhé proto, že se znovu probíraly všechny programové nejasnosti.

Květa Moravcová, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme