Koaliční partneři přitvrzují kritiku Nečase. TOP 09 a LIDEM chtějí jednat

Koaliční partneři zesilují kritiku premiéra Petra Nečase. Ostravský soud totiž poslal do vazby šéfku premiérova kabinetu Janu Nagyovou. Podle TOP 09 je situace velmi vážná. Také podle strany LIDEM rozhodnutí nezávislého soudu potvrzuje závažnost obvinění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf poslaneckého klubu TOP 09-Starostové Petr Gazdík a ministr financí Miroslav Kalousek

Šéf poslaneckého klubu TOP 09-Starostové Petr Gazdík a ministr financí Miroslav Kalousek | Zdroj: ČTK

TOP 09 už kvůli současnému skandálu se vzetím do vazby spolupracovnice Petra Nečase na večer svolala jednání stranického předsednictva. Zatím ale neplánuje vyjednávat se sociálními demokraty o případném vyslovení nedůvěry vládě.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka situaci zhoršilo uvalení vazby na několik významných občanských demokratů.

„Takové rozhodnutí nezávislého soudu mění situaci. My teď situaci považujeme za situaci největší vážnosti a okamžitě jsme svolali rozšířené předsednictvo TOP 09, které se sejde dnes večer a bude na situaci reagovat,“ potvrdil Gazdík.

Podle místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska je situace vážná. „Dnes večer se scházíme jako nejvyšší orgán strany, abychom situaci posoudili ve světle nových informací. Zaujmeme k tomu nějaké stanovisko, určitě se budeme chtít ještě přes víkend sejít s našimi koaličními partnery,“ řekl Kalousek.

V kauze už padla první rozhodnutí. Okresní soud v Ostravě už uvalil vazbu na bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, na bývalého ministra zemědělství Ivana Fuksu, na exposlance za ODS Petra Tluchoře a naposledy i na Janu Nagyovou. O osudu dalších tří obviněných se ještě rozhoduje.

O vzniklé situaci by mohli navíc už zítra jednat koaliční partneři. Potvrdila to vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake. „Stranicky budeme pravděpodobně jednat až na začátku týdne před jednáním poslanecké sněmovny. Nicméně v rámci koalice jednáme o stanovení dřívějšího termínu koaličního jednání. Pravděpodobně ještě do konce víkendu,“ upřesnila Peake.

Lenka Jansová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme