Klub za starou Prahu upozorňuje na klientelismus pražských památkářů

Chování památkářů na pražském magistrátu se změní a bude mít jasná pravidla, která zabrání klientelismu. To slibuje nový muž v čele odboru památkové péče Jiří Skalický, který se funkce ujme ve čtvrtek. O korupčním prostředí v památkářském sektoru informují členové Klubu za starou Prahu ve speciálním věstníku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škodův palác, současné sídlo Magistrátu hlavního města Prahy

Škodův palác, současné sídlo Magistrátu hlavního města Prahy | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Památkáři pražského magistrátu by mohli ostatní vyučovat, jak podporovat korupční prostředí, vzkazují členové Klubu za starou Prahu vedení hlavního města.

Důkazy o tom podávají v novém věstníku s názvem Památková péče v Praze jako učebnice klientelismu. Představili ho den předtím, než do křesla šéfa památkového odboru usedne Jiří Skalický, který zásadní změnu plánuje.

„V tuhle chvíli je to tak, že investor přijde do nějakého prostředí, které vlastně nemá žádné mantinely. Jsou sice nějaká pravidla, ale ta se dají kdykoli posunovat, kdykoli se to nařízení dá obejít, kdykoli magistrát může rozhodnout proti nařízení památkářů,“ říká Jakub Bachtík z Klubu za starou Prahu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O fungování památkové péče v Praze se zajímala redaktorka Michaela Vetešková

Podle něj tak ani investor neví přesně, co si může dovolit, a je pak překvapený, když proti jeho záměru někdo protestuje.

„Na to se často zapomíná. Ono se říká, že památkáři znepříjemňují život developerům a investorům. My jim nesmíme bránit v tom, aby tady podnikali. Ale já si myslím, že to, že se to prostředí zpřehlední, že to bude naopak velké plus i pro lidi, kteří tady chtějí podnikat a stavět,“ dodává Bachtík.

Druhým zásadním problémem je to, že v poradním sboru expertů sedí praktikující architekti.

„Napadá mě třeba příklad pana architekta Malínského, který je předsedou poradního sboru expertů magistrátu. To znamená, že on dává svůj poradní hlas k tomu, jak se bude zacházet s památkami v pražské rezervaci. Ale zároveň je architektem, který v pražské rezervaci aktuálně projektuje několik věcí,“ popisuje jeden z autorů věstníku.

Památková péče potřebuje jasná pravidla

V poradním sboru je víc takových architektů, o jejichž nestrannosti členové Klubu za starou Prahu pochybují. Radní pro kulturu Václav Novotný prý ale očekává, že právě to nový šéf památkového odboru Jiří Skalický změní.

„Podle mého soudu jsou nějaké tři čtyři akty, které jsou nutné hned na začátku. Jedním z nich je výrazným způsobem obměnit takzvaný poradní sbor,“ říká Novotný a pokračuje:

„V tom poradním sboru nemohou prostě být praktikující architekti, protože to je evidentní konflikt zájmů. A tak tomu dosud bylo.“

Nový šéf památkového odboru by měl stanovit jasná pravidla, co se měnit v památkové rezervaci může, a co ne. „Pokud tomu tak není, a teď tomu tak není, tak vlastně každý, byť sebemenší zásah, je pro toho investora dobrodružství s nejasným koncem, a to vyvolává pocit, že je to korupční prostředí,“ vysvětluje Bachtík.

„Jiří Skalický by měl procesu památkové péče v Praze vrátit důvěryhodnost, kterou v předešlých letech ztratil,“ uzavírá svá očekávání od nového šéfa památkářů radní Novotný.

I jemu členové Klubu za starou Prahu věstník s názvem Památková péče v Praze jako učebnice klientelismu poslali.

Michaela Vetešková, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme