'Klepeta jsem na rukách ještě neměl,' líčil řidič zadržený s migranty v Německu

Autobus s iráckými migranty mířícími z Okrouhlíku u Jihlavy do Německa zadrželi v noci němečtí policisté. Jak popsal Českému rozhlasu jeden ze dvou řidičů, kteří skupinu vezli, Němci na Iráčany koukali jako na lidi bez povolení k vstupu do Německa a řidiče brali jako převaděče. Skupina se vrátí do Česka zřejmě zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus, který dovezl z Česka do Německa irácké uprchlíky

Autobus, který dovezl z Česka do Německa irácké uprchlíky | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

„Normálně nás zavřeli,“ vylíčil na parkovišti u saského Breitenau řidič Jan Kovář reportérovi Českého rozhlasu.

Noc na neděli prý strávil v nějakém městečku, kde přesně, to neví. „To bylo v noci, takže ani nevím, kde jsme byli, ale bylo to normálně klasicky – dostali jsme želízka a prohlídka, jak kdybychom někoho…,“ popisoval muž.

Přehrát

00:00 / 00:00

S řidičem, který vezl skupinu iráckých migrantů z Česka do Německa, mluvil reportér ČRo Jan Bachorík

Ráno řidiče přivezli k autobusu. „Tak jsme se těšili, že už pojedeme zpátky a támhle vyběhli z toho baráku další policajti, sebrali nám klíčky a museli jsme tam čekat na chodbě. Pak přišel za dvě za tři hodiny další policajt a tedy že nám otevře autobus, ale sebral nám osobní doklady, že si můžeme zatopit a lehnout si chvilku a že máme počkat na ty lidi, co jsme přivezli,“ popsal.

Řidič podle svých slov pracuje v zaměstnaneckém poměru. Co s ním bude dál, netušil. „To se ještě ukáže. Zatím nám sebrali telefony, že to budou vyšetřovat,“ řekl. Z celé věci má prý nepříjemný pocit. „Ještě jsem nikdy neměl klepeta na rukách,“ dodal.

V době rozhovoru čekal, že Iráčany poveze zase zpátky do Česka, asi zase k Jihlavě.

„Musí to být tam, odkud přijeli. Oni nemají povolen do Německa, takže tady je berou jako za nežádoucí, a tím pádem my jsme tedy byli jako za převaděče,“ poznamenal.

Tak to však nakonec nebude. Cizinecká policie odpoledne uvedla, že skupinu po převzetí od německých kolegů čeká detence. Cílem českých úřadů pak prý bude dopravit je do země původu. Řidiči odjeli večer sami zpět do Česka.

Iráčtí uprchlíci se z Německa do ČR vrátí zřejmě v pondělí. Čeká je detence

Číst článek

Křesťanští uprchlíci z Iráku byli v Česku ubytovaní díky nadačnímu fondu Generace 21. Doteď žili v obci Okrouhlík u Jihlavy. Odmítli však azyl a dostali proto příkaz k opuštění České republiky do 7. dubna.

V sobotu se skupina vydala do Německa. U soukromé firmy si Iráčané objednali autobus, s nímž chtěli dojet do Essenu. Jejich cesta však skončila krátce za hranicí – na dálnici A17 z Ústí nad Labem do Drážďan 25 Iráčanů a dva české řidiče zastavila německá policie.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) požádal policii, aby využila všech prostředků k vrácení těchto uprchlíků zpátky do Iráku.

ČRo, Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme