Klaus přijal demisi ministra Šmerdy. Vláda bude pokračovat

Prezident republiky Václav Klaus přijal demisi ministra dopravy Radka Šmerdy. Nahradit by ho měl člen Věcí veřejných. Zřejmě to ale bude pražský tajemník VV Pavel Dobeš. Věci veřejné, TOP O9 a ODS se dohodly na dodatku ke koaliční smlouvě, vláda tak bude pokračovat. Součástí dohody jsou právě i personální změny ve vládě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Šmerda

Radek Šmerda | Foto: Filip Jandourek

„O osobě nového ministra dopravy povedu jednání s představiteli strany Věci veřejné, kterým podle koaliční smlouvy náleží právo jmenovat ministra dopravy,“ uvedl premiér Petr Nečas (ODS).

Nečas rovněž prohlásil, že Šmerda svou práci dělal dobře a že je škoda, že z postu ministra dopravy odchází. Nově ve vládě usedne také 1. místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake. Bude vicepremiérkou a povede legislativní radu vlády.

Dohodu, kterou mají koaliční partneři podepsat odpoledne, kritizuje opozice. Podle místopředsedy sociálních demokratů Jiřího Dienstbiera jde Věcem veřejným jen o udržení ministerských křesel. „Zjevně je jim přednější setrvání této vlády za každou cenu,“ řekl Dienstbier.

Kdyby byly nové volby, Věci veřejné by se podle něj do sněmovny nejspíš nedostaly. „Všichni tuší, že v případě, že by se konaly nové volby, tak by ve sněmovně nebyly buď vůbec, nebo ve značně pošramoceném stavu,“ dodal místopředsedy ČSSD.

Alice Kottová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme