Kauza údajného úniku informací BIS jde k soudu. Obžalobě čelí Nečasová nebo Rittig

Někdejší šéfka vládního kabinetu Jana Nečasová, dřív Nagyová dnes míří k pražskému městskému soudu. Ten začíná projednávat kauzu, která se týká údajného úniku utajovaných informací BIS. Obžalovaní jsou čtyři lidé, vedle manželky bývalého premiéra třeba také lobbista Ivo Rittig.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Nagyová Nečasová soud

Jana Nagyová Nečasová soud | Foto: Filip Jandourek

Co konkrétně podle obžaloby Jana Nečasová vyzradila, je tajné. Šlo ale o informace, na základě kterých mohl lobbista Ivo Rittig zakrýt svůj vliv na státní orgány.

Nečasová v přípravném řízení nevypovídala. Její právník Eduard Bruna říká, že u soudu mluvit bude. "Staví se k tomu tak, že se nepovažuje za pachatelku žádného trestného činu a hodlá se hájit," uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud začne projednávat kauza údajného úniku informací BIS. Případ sleduje Veronika Hlaváčová

Nejvyšší trest ze čtveřice obžalovaných hrozí podle státního zástupce Rostislava Bajgera právě bývalé šéfce Nečasova kabinetu.

„V případě paní Nečasové jde o trestný čin ohrožení utajované informace, kde je trestní sazba od dvou do osmi let. Měla povinnost utajovat utajované informace a byla poučena o zákoně o utajovaných informacích," řekl Bajger.

Utajované informace údajně Jana Nečasová předala na schůzce právníkovi Davidu Michalovi. Toho zastupuje Karolína Babáková.

„David Michal samozřejmě k soudu přijde, obžalobu odmítne a myslím, že se k ní i celkem podrobně vyjádří. U něj bude zásadní, že obsah té zprávy BIS neznal a nezná ho dodnes," uvedla.

Michal pak údajně předal informace lobbistovi Ivo Rittigovi. Schůzka se konala v pražském hotelu v roce 2012.

Vojenské zpravodajství, trafiky, daně. Nečasovou čekají další soudy

Údajný únik informací BIS je v pořadí druhý případ bývalé šéfky vládního kabinetu Jany Nečasové, který se dostává k soudu. U Obvodního soudu pro Prahu 1 už loni Nečasová vysvětlovala údajné zneužití Vojenského zpravodajství. Tento případ vedl k pádu Nečasovy vlády.

Proti osvobozujícímu rozsudku se odvolali státní zástupci. Městský soud v Praze pak zprošťující verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. Mimo jiné proto, že se nižší soud dobře nevypořádal s důkazy a nepřihlédl ke změnám ve výpovědích jednotlivých obžalovaných.

Jana Nečasová je stíhaná i v kauze údajných trafik pro exposlance. Obvinění čelí také kvůli krácení daní z dárků, které údajně dostávala v době Nečasovy vlády od vlivných podnikatelů.

Kauza Nagyová | Foto: Český rozhlas

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme