Jednání o státním rozpočtu nebude bez koaliční dohody jednoduché, tvrdí Sobotka

Vládu v pondělí čeká jednání o rozpočtu na příští rok. Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD to nebude jednoduché, protože zatím není koaliční dohoda. Sociální demokracie doufá, že se kabinet domluví na vyšších platbách za státní pojištěnce, aby mohl stát přidat zdravotním sestrám a lékařům. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby měsíční odvod státu příští rok stoupl z 870 na 940 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslancká sněmovna 24.5.2016, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Poslancká sněmovna 24.5.2016, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Zvýšení měsíčního odvodu by resortu přineslo navíc pět miliard. Sobotka dodává, že chce vyřešit také zvýšení platů dalším státním zaměstnancům.

„Chtěli bychom se také dohodnout kolem platů učitelů, hasičů, policistů a dalších profesí ve veřejném sektoru v příštím roce. Už jsme se naštěstí dokázali domluvit na valorizaci penzí, která by měla být kolem 200 korun v průměru,“ říká Sobotka.

„Předpokládám, že by se vláda kromě výdajových rámců už měla také dohodnout na tom, kolik peněž půjde na podporu vědy a výzkumu.“

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO už dřív řekl, že požadavky ministerstev na příští rok převyšují možnosti rozpočtu o 40 miliard korun.

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme