Iráčany z Brna zastavila policie v Ústeckém kraji. Varovala je před cestou do Německa

Šestnáct iráckých uprchlíků, kteří odmítli český azyl a vyzvedli si od úřadů své pasy, zastavila policie blízko německých hranic. Policisté migrantům vysvětlili, že nejsou oprávněni překročit hranici do Německa. Noc Iráčané strávili v hotelu Bohemia v Ústí nad Labem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikrobus, ve kterém cestovalo 16 iráckých uprchlíků na dvoře cizinecké policie v Ústí nad Labem

Mikrobus, ve kterém cestovalo 16 iráckých uprchlíků na dvoře cizinecké policie v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Iráčané pobývali v Brně v hostelu. Včera se měli odstěhovat do bytů, o jejichž přidělení rozhodla minulý týden rada města, ve středu se však skupina rozhodla, že požádá o navrácení svých pasů, nevyužije možnost na azylu v Česku a odjede.

Nadační frond Generace 21, který se o Iráčany v Česku stará, je už včera varoval, že nemohou legálně cestovat do Německa a na totéž je podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) upozornili při kontrole i policisté.

„Bylo jim vysvětleno velmi důrazně českými policisty, že povolení, které získali, je neopravňuje k tomu, aby přestoupili hranici do okolních zemí,“ řekl Chovanec.

Vízum jinam, nebo návrat do Iráku

Iráčané po odmítnutí azylu dostali výjezdní příkaz, který jim určil, že musejí do tří dnů vycestovat. Za tu dobu si podle Chovance mohou buď vyřídit vízum do některé jiné země, nebo se mohou vrátit zpátky do vlasti.

Zmiňovaní Iráčané nejsou první, kteří odmítli azyl v Česku. Prvních osm z 24 migrantů odletělo minulý čtvrtek. Vlakem jeli do Prahy, mikrobus Armády spásy je pak přepravil na ministerstvo vnitra, kde si vyzvedli své pasy, odevzdali prohlášení, že se vzdávají azylu, a odjeli na letiště, odkud letěli domů.

Důvodem k návratu prý byl stesk po rodné zemi a rodině a také obavy z jazykové bariéry. V Brně prý však byli jinak spokojení a setkávali se s přátelskými lidmi.

Dalších 16 Iráčanů zůstalo, chodili dál do kurzů a děti měly začít chodit do české školy. Tento týden však skupina změnila plány.

Azyl odmítla také skupina, která předtím pobývala v Okrouhlíku na Vysočině. Ta na začátku dubna zamířila do Německa, kde však jejich autobus zadržela policie.

Česko přijalo celkem 89 migrantů z Iráku. Projekt, který počítal s přesídlením dalších, zastavil ministr vnitra právě kvůli odmítání azylu ze strany uprchlíků.

V zemi nyní zůstává už jen skupina Iráčanů, která pobývá ve Slezsku. Nejprve byli ve Smilovicích a teď jsou u Žermanické přehrady.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme