Demonstrace proti islamizaci v den státního svátku. V českých městech protestovalo několik set lidí

Na Svatováclavské demonstraci v Praze se podle odhadů policie sešlo ve středu zhruba 250 lidí. Protestovalo se na ní proti islamizaci Evropy. Další demonstrace pořádané politickým hnutí Úsvit a Blokem proti islamizaci se konaly v Plzni, Mostu a Ostravě. Nejvíc lidí se sešlo na mostecké demonstraci, podle odhadů jich bylo 400. Ve zbývajících městech přišlo do 100 protestujících. Řečníci například kritizovali vládní politiku nebo odmítali EU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace islamizaci v českých městech 28. 10. 2016

Demonstrace islamizaci v českých městech 28. 10. 2016 | Foto: Vojtěch Man

Demonstrace v Česku měly podle organizátorů zahájit sérii celoevropských shromáždění proti islámu. Předseda Úsvitu Miroslav Lidinský v Ostravě vyjádřil nesouhlas s vládní politikou. Prohlásil například, že kabinet Bohuslava Sobotky kolaboruje s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Vládu kritizovala i řada dalších řečníků, podle některých nezradil jen Sobotka, ale i předsedové ostatních vládních stran Andrej Babiš (ANO) nebo Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Projevům dominovala také kritika migrační politiky Evropské unie a obavy z uprchlíků. „Nepodporujeme rasismus ani násilí," prohlásil v Praze šéf britské Pegidy Tommy Robinson.

Z nejvýznamnějších tuzemských politiků se kritice vyhnul pouze prezident Miloš Zeman, který podle řečníků jako jediný hájí české zájmy. Zeman je známý vyhraněnými názory na uprchlickou krizi a islám.

Lidé v metropoli zaplnili zhruba z poloviny náměstí Míru, kde se pražský protest odehrával. Někteří z nich mávali národními vlajkami a prapory, na kterých byly vyobrazeny přeškrtané mešity.

Někteří účastníci demonstrace měli transparenty vyzývající k demisi vlády nebo nesouhlasu s islámem. Podobná situace byla i v ostatních městech. Všechny čtyři demonstrace byly propojeny telemostem a účastníci na závěr zazpívali státní hymnu.

Demonstrace islamizaci v českých městech 28. 10. 2016 | Foto: Vojtěch Man

Na demonstrace dohlíželi policisté v uniformách i civilu. Někde byly nasazeny i antikonfliktní týmy. V Mostu z akce těsně před skončením odvezla jednoho člověka.

„Akce se obešla bez narušení veřejného pořádku. Omezen na svobodě byl jeden člověk pro podezření z trestného činu, budeme od něj požadovat vysvětlení," sdělila krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

Podle pražské policejní mluvčí Ivety Martínkové se demonstrace v metropoli uskutečnila bez problémů a policisté nemuseli proti nikomu zasahovat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme