Česku podle BIS útok teroristů bezprostředně nehrozí, obezřetnost je však třeba

České republice podle Bezpečnostní informační služby (BIS) v současnosti nehrozí bezprostřední nebezpečí teroristického útoku. Civilní kontrarozvědka to oznámila v reakci na dnešní útok na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo v Paříži, při kterém zemřelo dvanáct lidí včetně dvou policistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okolí sídla Charlie Hebdo v Paříži je po útoku uzavřené

Okolí sídla Charlie Hebdo v Paříži je po útoku uzavřené | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

I přes to, že kontrarozvědka nemá informace o konkrétní bezprostřední hrozbě, jisté riziko útoku přece existuje. Důvodem je působení Česka v mezinárodní protiteroristické koalici.

„Děláme maximum, abychom věděli, jestli nějaký radikál, který bojoval v zahraničí, kde získal výcvik a zkušenosti, vstupuje na naše území. Existuje riziko, že by u nás mohl podnikat nějaké násilné teroristické akce. V tuto chvíli nemáme poznatky, že by v tomto smyslu byl náš stát vystaven bezprostřední hrozbě,“ uvedl mluvčí BIS Jan Šubrt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakci české vlády na teroristický útok ve Francii přiblížila redaktorka Lenka Jansová

Proto se také v souvislosti s pařížským útokem nebudou v Česku zpřísňovat bezpečnostní opatření – takový je závěr dnešní schůzky předsedy vlády, ministra vnitra a šéfů BIS a policie.

„Naše bezpečnostní složky komunikují s našimi partnery v celé Evropě, v celém světě. Primárně komunikujeme s partnery ve Francii. Zatím opravdu není potřeba vyvolávat žádnou paniku, ale jsme připraveni a vyhodnocujeme ty informace de facto v každé minutě, každé hodině tak, jak přicházejí,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Při útoku na redakci Charlie Hebdo zastřelili teroristé v Paříži 12 lidí, před policií prchají

Číst článek

Situaci v České republice nahrává podel Chovance i fakt, že je místní muslimská komunita malá a klidná.

„V současné době je to úplně jiná situace oproti Německu, oproti Francii a dalším evropským zemím. Prostě u nás ta muslimská komunita zatím nevykazuje žádné zásadní prvky radikalizace,“ poznamenal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Teroristický útok v Paříži odsoudili Obama, Putin, čeští politici i islámská univerzita

Číst článek

kov, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme