Česko v noci zasáhly bouřky. Po horkých dnech nakrátko přichází déšť

Tropické počasí vystřídaly v Čechách silné bouřky. Například středočeští hasiči v noci vyjížděli ke dvanácti případům. Teď bouřky ustupují, odpoledne se ale podle meteorologů mohou vrátit. Silné přeháňky by měly po přechodném zklidnění zasáhnout celé území republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bouřka. Ilustrační foto

Bouřka. Ilustrační foto | Zdroj: ČTK

„Většinou se úhrny pohybovaly od 10 do 30 milimetrů. Byla i místa, kde ojediněle přesáhly úhrny i 40 milimetrů, například stanice Voznice ve středních Čechách. Vyskytl se i silný nárazový vítr v rychlosti přes 20 metrů za sekundu,“ shrnul dnešní noc Stanislav Racko z Českého hydrometeorologického úřadu.

Bouřky teď postupují přes severní část středních Čech, Liberecko a Královéhradecko k severu a severovýchodu. Od jihozápadu srážky postupně slábnou.

Na jihu Čech a jihu Moravy se už jenom ojediněle vyskytují přeháňky a během dopoledne by měl déšť nadále slábnout. Odpoledne se ale má rozpršet i na Moravě a ve Slezsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hydrometeorolog Stanislav Racko naznačil, jak se bude počasí dále vyvíjet

„Na většině území se vyskytnou přeháňky a opět se mohou vyskytnout i intenzivní bouřky s nebezpečnými jevy, jako jsou kroupy, přívalové srážky a vysoké úhrny srážek,“ varoval Racko.

Na východě má být zpočátku polojasno a teploty až do 35 stupňů Celsia. Na jihovýchodě Moravy by mohly vystoupat i na 37 stupňů. V Čechách budou podle Racka teploty mírnější, asi 27 až 31 stupňů.

„Srážková činnost bude ještě pokračovat v nočních hodinách z neděle na pondělí. Zítra přes den už by se to mělo uklidnit, bude většinou slunečný den a jenom ojediněle se může vyskytnout nějaká přeháňka. Teploty od 28 v Čechách až do 34 na Moravě,“ dodal hydrometeorolog.

V dalších dnech by měly teploty nadále stoupat. Ve středu se na východě a jihovýchodě země očekává až 37 stupňů, odhady pro zbytek území se pohybují kolem 30 až 33 stupňů.

Problémy na železnici

Silné bouřky zatím zaměstnaly především hasiče ve středních Čechách. „V této chvíli je to 12 událostí v celém kraji. Je to Praha-východ, Praha- západ, nejčastěji Mladoboleslavsko. Jsou to nějaké požáry po úderu blesku, nějaké technické pomoci, větve a jedno čerpání dokonce. Je to takové pestré. Není toho nějak extrémně moc, ale je to rozhodně nadprůměrný počet událostí,“ popsal rušnou noc dispečer středočeských hasičů.

Popadané stromy také zkomplikovaly železniční dopravu na trati z Prahy do Plzně. Mezi Dobřichovicemi a Řevnicemi spadly stromy na trolej. Provoz je přerušen zhruba od páté hodiny ranní.

„Z toho důvodu tam je zavedena náhradní autobusová doprava. Pokud se týká rychlíků, tak ty jezdí odklonovou trasou,“ upřesnila Radka Pistoriusová z Českých drah. Rychlíky nabírají zpoždění dvacet až třicet minut. Jednou kolejí by mělo být místo průjezdné asi v patnáct hodin.

Petr Sehnoutka, Martin Karlík, Laura Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme