Benešová by podle špiček ČSSD měla kvůli angažmá v Rusnokově vládě opustit stranu

Podle vedení sociální demokracie by měla Marie Benešová zvážit odchod ze strany, protože porušila usnesení, že se ČSSD nebude podílet na vládě Jiřího Rusnoka. Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Benešová přijala nabídku, že bude v nové vládě zastávat post ministryně spravedlnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová | Zdroj: ČTK

Pro odchod Benešové ze strany se vyslovil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier.

„Pokud Marie Benešová opakovaně inklinuje spíše ke SPOZ než k sociální demokracii, tak si myslím, že by od ní bylo slušné, kdyby z toho vyvodila nějaký závěr. Ale to rozhodnutí je na ní,“ konstatoval Dienstbier ve vysílání Českého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoj ČSSD k chystanému angažmá Marie Benešové v nové vládě přiblížil stínový ministr spravedlnosti z ČSSD Jiří Dienstbier

Spíše než o stranickou disciplínu jde podle něj právě o slušnost. „Je pravda, že se ústřední výbor sociální demokracie v sobotu usnesl, že sociální demokracie se nebude podílet na jakékoli vládě bez nových voleb. A tady vzniká poměrně podivná vláda v podstatě neparlamentní strany SPOZ. To nemá ve světě obdobu,“ řekl Dienstbier.

Na blízkost rodící se vlády k Miloši Zemanovi či SPOZ poukazuje například i místopředseda ODS Jiří Pospíšil. „Je evidentní, že to jsou lidé, kteří mají nějaký vztah k Miloši Zemanovi nebo případně ke straně, kterou Miloš Zeman reprezentuje: Strana práv občanů Zemanovci. To je asi hlavní jejich kvalita – určitá buď osobní blízkost nebo stranická blízkost,“ řekl Pospíšil.

Ani argument, že „vláda odborníků“ může zajistit nezávislé vyšetření aféry, která vedla k pádu koaličního kabinetu, v očích Dienstbiera chování Benešové neobhájí.

„Já doufám, že jakýkoli ministr vnitra, spravedlnosti, předseda vlády bude usilovat o to, aby se tady případná trestná činnost nezávisle vyšetřovala, to je úkol, který vyplývá přímo z ústavních povinností všech těchto představitelů státu,“ podotkl Dienstbier.

Rusnok jedná o nové vládě. Resort zemědělství povede Toman, přišel i spisovatel Kohout

Číst článek

Kromě Benešové už na účast v Rusnokově vládě kývl i Martin Pecina, který by se tak mohl po letech vrátit do křesla šéfa ministra vnitra. Tento post zastával už za Fischerovy vlády. Dnes se k nim přidal i předseda Potravinářské komory Miroslav Toman, jenž by měl vést resort zemědělství.

S dalšími kandidáty na ministerské posty Rusnok jednal, nebo se jednat chystá. V úterý řekl, že bych chtěl mít kabinet sestavený do dvou týdnů.

Pavel Polák, Vojtěch Kouřímský, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme