Babiš se má omluvit hejtmanu Novákovi za výrok o 'kšeftu' a 'tunelu', rozhodl soud. Ministr se odvolá

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se má omluvit moravskoslezskému hejtmanovi Miroslavu Novákovi. Vicepremiér v jednom ze svých televizních výroků označil přípravu průmyslové zóny v Karviné za Novákův „kšeft“ a „tunel“. Babiš má také Novákovi zaplatit odškodné ve výši 100 tisíc korun, krajský politik chtěl dvojnásobek. Verdikt není pravomocný. Ministr už oznámil, že s verdiktem nesouhlasí a chce se proti němu odvolat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš | Zdroj: ČTK

Vicepremiér Andrej Babiš má podle soudu omluvu za své vystoupení v České televizi loni v srpnu zveřejnit v Mladé frontě Dnes, Právu a Deníku, a to do jednoho měsíce od právní moci rozsudku.

Ministr financí se naopak nemusí omlouvat za přirovnání moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka k bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi, který je nepravomocně odsouzený za korupci. Podle Okresního soudu Praha-západ tak jen vyjádřil svůj subjektivní, hodnotící názor.

Politici se loni dostali do sporu kvůli průmyslové zóně Nad Barborou. Andreji Babišovi se nelíbilo, že by měl stát kvůli jejímu vybudování vykoupit pozemky od miliardáře Zdeňka Bakaly. Zástupci kraje kritiku odmítli s tím, že na Karvinsku není podobná strategická plocha.

„Já říkám, že rozdíl mezi Rathem a hejtmanem Novákem je asi takový, že Nováka neodposlouchávali, jinak by dopadl stejně, podle mého názoru,“ prohlásil loni v září v televizní debatě televize Prima Andrej Babiš.

Nepřímo tak Nováka obvinil z korupčního jednání, a to v souvislosti s odkupem pozemků od podnikatele Zdeňka Bakaly pro průmyslovou zónu v Karviné.

Novák u soudu poukazoval na to, že výroky dostaly pod velký tlak nejen jeho samého, ale i jeho rodinu včetně nezletilé dcery. Babiš podle hejtmana útočil v osobní rovině, která neměla nic společného s rovinou politickou a profesní. Vicepremiérovi prý ve skutečnosti vadí, že mu Novák odporoval na jednání vlády, které se týkalo odchodů horníků do důchodu.

„I v rámci politické debaty musí být zachována určitá míra politické kultury. Obzvláště vysoce postavení ústavní činitelé nemohou vědomě říkat výroky, které se nezakládají na pravdě,“ řekl Českému rozhlasu Novák.

Ministr financí sice k soudu nedorazil, Českému rozhlasu ale sdělil, že s verdiktem nesouhlasí a chce se proti němu odvolat.

„Rozdíl mezi panem Novákem a Rathem je v tom, že pana Nováka nechytili. Je to pro mě jeden ze symbolů korupce na krajích. Je to člověk, který vlastní majetky, které nemohl získat legální cestou, takže se určitě odvolám a trvám na tom, co jsem řekl,“ poznamenal Babiš.

ČTK, David Černý, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme