Akce proti vlivným lidem ještě nekončí, naznačil vrchní státní zástupce Ištvan

V souvislosti se zatýkáním a raziemi na státních úřadech skončila ve vazbě šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová a dalších pět lidí. Dnes rozhodne soud o vazbě ještě u bývalého poslance za ODS Marka Šnajdra. Na svobodě bude dál vyšetřovaný pouze šéf vojenského zpravodajství Milan Kovanda. Celá akce policie a státního zastupitelství proti vlivným lidem ale možná ještě nekončí. Naznačil to olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan | Zdroj: ČTK

Předpokládám, že podle počtu uvalených vazeb jste zatím s vývojem případu spokojený.

Slovo spokojený nepoužívám. Řekl bych, že soud našim návrhům zcela vyhověl.

V případě zpravodajce Milana Kovandy, který se k účasti na nelegálním sledování lidí přiznal, byl podle všeho proti vazbě i žalobce. Jak Kovandovi může u soudu pomoci, že se přiznal?

Přehrát

00:00 / 00:00

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan v Ranním interview Radiožurnálu

Přiznání je významná polehčující okolnost, řekl bych jedna z nejvýznamnějších. Samozřejmě k takového polehčující okolnosti orgány činné v trestním řízení přihlíží při svém rozhodování.

Případ má tři větve. Ve dvou z nich už padla obvinění i vazba, to se ale stále nedá říct o té původní sledované skupině kolem lobbistů Ivo Rittiga a Romana Janouška. Budete je chtít také vyslechnout?

V této části prověřování nebudu spekulovat o dalším postupu policie a státního zastupitelství, protože by to samozřejmě ohrožovalo taktiku a potenciální výsledky takovéhoto prověřování. Nicméně se samozřejmě tou věcí dál intenzivně zabýváme a budeme se zabývat.

Nejde jen o tyto lobbisty, ale i o bývalého náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze Libora Grygárka, dnes advokáta. Tuto stopu jste ještě neopustili?

Policie a státní zastupitelství neopouští žádný případ, dokud není zcela objasněno, zda došlo ke spáchání trestného činu, nebo naopak nedošlo.

Čí jsou zabavené stamiliony a desítky kilogramů zlata, které jste si odvezli z bankovních sejfů? Komu teď chybí?

Tuto informaci si zatím nechám pro sebe.

ČRo, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme