Politici se chystají na páteční schůzku s premiérem

Straničtí lídři se připravují na páteční jednání s premiérem Janem Fischerem. Koncem tohoto týdne má vypršet mandát úřadující vládě. Premiér proto chce potvrdit a rozšířit pověření ke správě státu až do voleb v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání vlády ČR

Jednání vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

Pozvání dostali všichni, kteří podpořili balíček úsporných opatření. To znamená parlamentní strany včetně Olgy Zubové zastupující Demokratickou stranu zelených a s výjimkou komunistů. Premiér připustil, že v pátek si také "otestuje stanoviska stran" k případným personálním změnám v kabinetu.

Předseda ODS Mirek Topolánek označil pozvání Olgy Zubové na páteční jednání za "absurdní trucpodnik" a jasnou obstrukci. Šéf ČSSD Jiří Paroubek uvedl, že premiéra Fischera o účast Zubové požádal on a předseda vlády mu vyhověl.

Problémem byla i schůzka samotná

Dohodnout se na formátu schůzky byl v posledních dnech pro politiky problém. Jiné jednání na téma mandát vlády svolal Topolánek. Paroubek se ho ale odmítl zúčastnit.

Občanští demokraté, lidovci a TOP 09 se na schůzce shodli na společných prioritách, které by měl obsahovat rozšířený program vlády. Mezi základní otázky patří prosazení občanského zákoníku, protikorupční opatření a podle lídra TOP 09 Karla Schwarzenberga i rychlá ratifikace Lisabonské smlouvy.

S tím souhlasí i předseda lidovců Cyril Svoboda. "Podle nás je třeba se dohodnout na klíčových tématech ve sněmovně, protože tam mají vliv politické strany a můžeme tam udělat něco produktivního. . Je to určitě otázka občanského zákoníku, otázka protikorupčních opatření a hazardu."

Podle Mirka Topolánka by priority měly být vtěleny i do aktualizovaného programu vlády, který chce premiér Jan Fischer představit i ve sněmovně. Na pátečním jednání nicméně zástupci ODS, lidovců a TOP 09 budou jednotlivé cíle hájit odděleně, potvrdil Topolánek.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme