M. Topolánek: Konec radaru souvisí s pádem vlády, není to dobrá zpráva

Předseda ODS Mirek Topolánek dává zprávu o tom, že Spojené státy zřejmě zruší projekt radaru na Českém území do souvislosti s pádem své vlády, s nejistotou kolem konání voleb a s tím, že Česká republika přestává být ve světě vnímána jako důvěryhodný partner. Řekl to v rozhovoru pro Rádio Česko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek (ODS) v Poslanecké sněmovně

Mirek Topolánek (ODS) v Poslanecké sněmovně | Foto: Tomáš Adamec

"Dvacet let jsme pracovali na dobrém jménu České republiky, na tom, že jsme dobří spojenci, na tom, že jsme dobří partneři a že patříme do euroatlantického společenství. To, co se podařilo Jiřímu Paroubkovi, Filipovi, Zubové a Tlustému s pádem vlády, to výrazně poškodilo naši pozici v EU. To, že nejsme v této chvíli partnerem pro umístění radarové základny, přesto, že jsou podepsány smlouvy, pouze nejsou ratifikovány, to je další ne úplně dobrá informace, že Američané nemají o ten náš prostor až takový zájem. A nás to staví do pozice, že nejsme ukotveni pevně bezpečnostně, spojenecky, partnersky. Je to jisté ohrožení, já to tak vnímám," uvedl Topolánek v našem vysílání.

"Dejte si do kontextu několik potvrzených informací: zvýšená aktivita ruských zpravodajských služeb na českém území, pád vlády, naprosto nesmyslný, v nejméně vhodné době v průběhu našeho předsednictví Evropské unii. Všechny ty peripetie kolem konání předčasných voleb a do toho zpráva, že Američané pravděpodobně zruší spolupráci na radaru. Dvacet let po sametové revoluci mám mrazení v zádech. A když se podíváte na většinu ve Sněmovně, tak možná tušíte proč," dodal Topolánek.

"Pro českou novodobou státnost, pro českou svobodu a nezávislost to není dobrá zpráva. Ukazuje to, že 20 let po pádu totality pořád tak trochu nevíme, kam patříme, jsme demokracií nezralou a tak nás bohužel vidí i naši partneři," řekl Rádiu Česko Topolánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O řešení politické krize dnes bude na Pražském hradě jednat prezident Václav Klaus s predsedou ODS Mirkem Topolánkem. Ptáme se přímo Mirka Topolánka.

AUDIO ARCHIVY:
Politická krize
Volby do Poslanecké sněmovny 2009

Ladislav Dvořák, Marián Vojtek, Tomáš Pavlíček, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme