Fischerova vláda chce, aby jí politici vyjasnili mandát

Politici by podle premiéra Jana Fischera měli vládě vyjasnit mandát. Kabinet původně vznikl, aby zemi přivedl k předčasným podzimním volbám. Tato možnost ale padla. S balíkem úsporných opatření kabinet hlasování o důvěře spojit nechce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer přichází na jednání vlády ČR

Premiér Jan Fischer přichází na jednání vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

Předseda vlády Jan Fischer chce s politiky o pozici vlády i kvůli chystaným důležitým krokům jednat.

"Tady nejsou žádné psané limity. Tady jsou limity přirozené. Zase je to o stabilizujícím signálu směrem k české veřejnosti a já si dovedu představit, že v jednání o mandátu by jasné slovo mělo padnout v nejbližších dnech. To není na týdny," řekl Fischer.

Fischerův kabinet je ochotná podpořit například ODS. Podle prvního místopředsedy strany Davida Vodrážky ovšem za podmínky, že bude schválen rozumný rozpočet s přijatelným schodkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politici by podle premiéra Jana Fischera měli vládě vyjasnit mandát.

"Deficit 230 miliard je pro nás nepřijatelný. S tím my svazujeme působení Fischerovy vlády. To znamená schválení protikrizového balíčku, který by jasně definoval, jaké budou příjmy, jaké budou výdaje. A že ten deficit bude někde okolo 150 miliard korun," řekl v Radiofóru Vodrážka.

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka ale není nezbytně nutné o důvěře vládě znovu hlasovat. O jejím mandátu totiž nepochybuje.

"Já si myslím, že možností je několik. Je samozřejmě možné, když na tom bude předseda vlády trvat, že to může spojit s nějakým zákonem. Nebo že se politické strany, které pomohly vyjádřit důvěru této vládě, shodnou na jejím pokračování. To si myslím, že by bylo asi nejrozumnější. Pak nepotřebujeme žádné hlasování o důvěře," řekl Paroubek.

Veronika Malá, Václava Marešová, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme