Klaus: Fischerova vláda by měla mít jasný mandát

Volby by se měly podle prezidenta Václava Klause konat, jen když je nepůjde zpochybnit. Hlava státu se na tom shoduje s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Klaus také řekl, že pokud předčasné volby v nejbližší době nebudou, Fischerova vláda by měla dostat pevný a jasný mandát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud podle prezidenta zásadním způsobem narušil podmínky pro soutěž politických stran. Důsledkem toho je pak destrukce zbytku důvěry mezi parlamentními stranami, zdůraznil Václav Klaus.

"Budu hledat možnosti, jak současnou hlubokou politickou krizi vyřešit volbami v jakémkoli včasném termínu. To je evidentně zájem můj a věřím, že i zájem většiny občanů. V hovoru, který jsme s Jiřím Paroubkem měli, jsem se víceméně ztotožnil s jeho výrokem, že volby jen bude-li naprostá jistota jejich následného nezpochybnění."

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Václav Klaus na Radiožurnálu o svém podílu na řešení politické krize

Podle prezidenta Klause je velmi důležité, aby vláda Jana Fischera dostala silný mandát. "Považuji za zcela nutnou - alespoň elementární - dohodu na politické scéně o pevném a jasném mandátu vlády premiéra Jan Fischera na zbytek tohoto volebního období. Dnešní vláda podle mého hlubokého přesvědčení toto posílení mandátu potřebuje, není možné, aby byla nepřetržitě zpochybňována," dodal prezident.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek po rozhovoru s prezidentem Václavem Klausem opakoval důvody rozhodnutí nehlasovat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny. Jeho strana nechtěla jít do další nejistoty ústavních rozhodnutí o termínu parlamentních voleb.

"Kdyby se stanovil další termín předčasných parlamentních voleb a byl opět zrušen, tak je lepší odložit volby. S panem prezidentem jsme se shodli na tom, že pokud uspořádat předčasné volby, tak v jasném termínu a za jasných podmínek, aby nemohlo dojít ke zpochybnění ze strany Ústavního soudu nebo kohokoliv jiného."

Topolánek: Vláda měla mandát jen do října

Předseda druhé nejsilnější strany - Občanské demokratické - Mirek Topolánek se sejde s prezidentem Václavem Klausem ve čtvrtek dopoledne.

Podle Topolánka by měla Fischerova vláda obnovit svůj mandát buď hlasováním o důvěře nebo tím, že spojí svoji důvěru s některým ze zákonů.

"Fischerova vláda nemá mandát na delší dobu, než bylo 9. a 10. října. Fischerova vláda měla zcela určený i věcný mandát. Pokud má předkládat rozpočet, tak ho musí předkládat s legislativními opatřeními a s balíčkem. Vláda musí obnovit svůj mandát. A to jedině tím, že požádá o důvěru, nebo spojí hlasování o nějaké matérii s důvěrou, což je právě tento balíček. Bez tohoto balíčku nebude možné sestavit úsporný rozpočet," řekl Topolánek.

Proč prezident pozval právě představitele ODS a ČSSD, vysvětlil pro Rádio Česko ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl: "Protože právě oni jsou garanty současné architektury, současné situace. Oni dali dohromady dohodu, podle které vznikla současná přechodná vláda a vzniklo ujednání o předčasných volbách. Prezident očekává, že přijdou s nějakými návrhy dalšího řešení."

Komentátor Radiožurnálu: Prezident vyslal významné sdělení

Může prezident významně přispět k řešení současné složité a nepřehledné situace? "Může. Tím, že pan prezident po setkání s Jiřím Paroubkem akceptoval jeho pohled - že předčasné volby lze podniknout jen v případě, že nebudou moci být zpochybněny - je významné sdělení," uvedl v Poledních ozvěnách Českého rozhlasu 1 komentátor Radiožurnálu Petr Nováček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktivity prezidenta v souvislosti s řešením současné politické krize analyzoval v Poledních ozvěnách komentátor Radiožurnálu Petr Nováček.

Prezident je podle komentátora Radiožurnálu zvlášť v českém kontextu významná autorita a schůzkami s vedoucími politiky dává najevo, že věci pouze nepozoruje a chce do nich vstoupit.

"Aktivně do nich může vstoupit až v situaci, kdy by přicházelo v úvahu jmenování nové vlády, nového premiéra. Ale svým vlivem může vést politické strany k pořádku, zodpovědnosti, k tomu, aby jednaly, a dnešní stav neprodlužovaly," řekl Nováček.

Veronika Malá, Katarína Brezovská, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme