Novely ústavy a volebního zákona vstoupily v platnost

Novela Ústavy a volebního zákona, které v pátek schválily obě komory parlamentu, vyšly ve sbírce zákonů. Znamená to, že dneškem vstupují obě normy v platnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2009

Volby 2009 | Foto: Emanuel Macoun

"Dnes zákon vchází v platnost a zítra už sněmovna může jednat podle tohoto zákona," potvrdil Radiožurnálu mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Novela ukládá prezidentovi rozpustit sněmovnu na její návrh. Na základě dnes vydaných změn by se zítra měla sněmovna sejít a odhlasovat své rozpuštění.

Pokud tak dolní komora skutečně udělá, může prezident následně vypsat předčasné volby na 6. a 7. listopadu. Podle nového zákona to musí udělat nejpozději 50 dnů před jejich začátkem, tedy nejpozději ve čtvrtek.

Ani tato cesta k volbám se ale nelíbí některým nezařazeným poslancům. Miloš Melčák a Juraj Raninec už avizovali, že uvažují o tom, že by znovu podali na postup dolní komory ústavní stížnost.

Oba předpisy schválili poslanci a senátoři v pátek po verdiktu Ústavního soudu, který zrušil jednorázový ústavní zákon o zániku nynější sněmovny a tím pádem i volby v původním říjnovém termínu. Prezident a premiér podepsali novelu následující den.

Igor Maňour, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme