O postupu umožňujícím předčasné volby se nejspíš rozhodne v pátek

Sněmovna bude definitivně schvalovat volební ústavní novelu a navazující změnu volebního zákona, která má umožnit samorozpuštění dolní komory, pravděpodobně v pátek. Po úterním jednání poslanců to nově předpokládají předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek. Původně se počítalo s tím, že zákonodárci rozhodnou už ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůze Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto.

Schůze Poslanecké sněmovny. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Kvůli rychlému přijetí obou norem je na páteční ráno svolána i schůze Senátu. Pokud by se poslanci opozdili, také senátoři by museli své posuzování odložit. Mluví se o sobotním zasedání. Při debatě ve sněmovně o změnách ústavy přitom znovu otevřel předseda ČSSD otázku postavení Ústavního soudu a role, kterou má tato instituce plnit.

Prezident pak bude muset - nikoli jen moci - sněmovně vyhovět, rozpustit ji a vyhlásit nové volby. Zatím se má za to, že bude možné vyhlášení voleb na 6. a 7. listopad. Jakékoliv zdržení jednotlivých legislativních kroků, jako například zveřejnění ve Sbírce zákonů, by ale vedlo k dalšímu posunu termínu předčasných voleb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory zástupců všech parlamentních stran na postup Ústavního soudu zaznamenala redaktorka Milada Richterová.

Pro okamžitý konec současného volebního období se vyslovují poslanci ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a částečně ČSSD. KSČM by chtěla dohodnout ukončení tohoto volebního období až dnem předčasných voleb. Zelení pak požadovali odložení parlamentního rokování až po rozhodnutí Ústavního soudu o předčasných volbách.

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka to vypovídá o tom, že sněmovna je schopná se dohodnout pouze na samorozpuštění, znamená to jediné, že by volby opravdu mohly být v termínu kolem 6. a 7. listopadu.

"To v dané chvíli komplikuje situaci s rozpočtem. Nicméně jsme připraveni spolupracovat po celou dobu na návrzích pana ministra Janoty, aby mohly být případně uplatněny v Senátu. Ale v tomto smyslu je ještě daleko k nějakému rozhodnutí."

Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka by už k žádnému zádrhelu při posledním kole hlasování dojít nemělo, dohoda hlavních politických sil platí s jednou výjimkou.

"Jak se ukázalo, nejsou ji schopni dodržet Zelení, kteří stále čekají na zázrak, že kdyby volby byly v jarních měsících, že by se jim snad oživily volební preference. Doufám, že nebude žádný velký zádrhel, pro řadu poslanců je to nová věc."

Hlasovat by se mělo i o zrušení původního zákona

Komunisté se budou snažit prosadit, aby i při rozpuštění sněmovny zanikl mandát poslancům až datem voleb. V mezidobí by funkci vykonávali bezplatně. Co KSČM k tomuto návrhu motivovalo, řekla poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová.

"Skutečnost, že sněmovna, která už dva měsíce fakticky nezasedá, stále ještě neprojednala řadu důležitých zákonů, které se vztahují například k ekonomické krizi. Je škoda nevyužít období, které do voleb zbývá, protože zákony, které do té doby nestihneme, budou muset být předkládány znovu, prostě skončí."

Hlasovat by se mělo i o zrušení původního zákona, který zajistil volby v termínu 9. a 10. října. Podle místopředsedy sněmovny za KDU-ČSL Jana Kasala je tento krok stejně nutné udělat, kdyby se termín voleb měnil.

"Je to nezbytná podmínka, aby se mohlo diskutovat o jiném termínu voleb. Prozatím máme ústavním zákonem dány volby do 15. října. A tři měsíce před tímto termínem nemůžou být vypsány žádné volby. Čili se dostáváme do časového konfliktu. A ten může být odstraněn pouze tehdy, když tento ústavní zákon bude zrušen."

Zelení dál požadují snížení počtu poslanců na 199 a také, aby sněmovna s hlasováním počkala až po rozhodnutí Ústavního soudu, potvrdil pověřený předseda Strany zelených Ondřej Liška.

"Zásadně nesouhlasíme s postupem sněmovny. Všichni, kdo hlasovali pro zkracování lhůt, pro rychlé projednání těchto ústavních změn, vytvářejí nátlak na Ústavní soud - a to ještě před tím, než Ústavní soud dal svoje konečné rozhodnutí, tedy zveřejnil nález a jeho zdůvodnění, které je očekáváno ve čtvrtek, ale může přijít i později."

Veronika Malá, Milada Richterová, Věra Pfeifferová, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme