Politické strany představily plány v oblasti sociální politiky

Předčasné volby jsou přede dveřmi. Mezi nejdůležitější témata předvolební kampaně patří bezesporu plány politických stran v sociální oblasti. Zatímco pro ČSSD je sociální oblast klíčová, KDU-ČSL tradičně klade důraz na podporu rodin s dětmi. A do bitvy o voliče, pro které jsou přitažlivé sociálně vstřícné kroky politických stran, se zřejmě zapojí i ODS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bydlení

bydlení | Foto: Jan Rosenauer

Pokud jde například o deregulaci nájmů, pak ODS mluví v programu o sociálně citlivém, spravedlivém a postupném postupu. Pro důchodce postižené deregulací anebo lidi, kteří se dostanou do dočasných finančních potíží, zase občanští demokraté chystají dočasnou dávku sociálního bydlení.

Občanští demokraté také podle Lidových novin slibují například takzvané 'školkovné'. "To nebude žádná masivní dávka. Bude se týkat pouze těch lidí, kteří nedokázali umístit dítě ve veřejných mateřských školkách a současně - a to je důležité - nepobírají rodičovský příspěvek. Jedná se v této zemi o osm tisíc rodin," uvedl v rozhovoru pro Rádio Česko místopředseda ODS Petr Nečas.

Je to podle něj pružnější model než najednou začít sypat peníze v řádech miliard do výstavby nových školek, které budou za pět let poloprázdné, protože populační doba pomine.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opatřeních navrhovaných ODS v sociální oblasti hovořil s Petrem Nečasem na Rádiu Česko Martin Křížek.

Pro hlavního konkurenta ODS, sociální demokracii je sociální oblast programu klíčová. Potvrzují to i slova jejího předsedy Jiřího Paroubka pro Rádio Česko k úsporným škrtům navrženým současným ministrem financí Eduardem Janotou.

"Samozřejmě s něčím jsme připraveni souhlasit - pokud se bude jednat o navýšení korporátní daně na úroveň zdanění roku 2008 nebo pokud jde o progresivní zdanění u příjmů nad 1.200 tisíc korun ročně. To jsou věci, které dlouhodobě prosazujeme, s tím jsme srozuměni. Ale jsou věci, které se mohou dotknout životní úrovně lidí, a s tím souhlasit nebudeme. Je určitě třetí cesta - hledat úspory na jednotlivých ministerstvech v řádu desítek miliard korun," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Důraz na podporu rodin s dětmi chce klást KDU-ČSL. I proto, že podle jejího předsedy Cyrila Svobody je z dlouhodobějšího hlediska východiskem z hospodářských problémů zvýšená porodnost.

"Bohužel to je jediné skutečné řešení. Protože finanční a ekonomickou krizi, kterou procházíme dnes, tu vyřešíme. Co ale budeme dělat za 15 až 20 let, když tu nebude nová generace lidí? To nevyřešíme, protože žádný urychlovač výchovy dětí neexistuje. My nesmíme vzdát tento dlouhodobý přístup, kdy je potřeba stále myslet na to, aby tady v budoucnu byli lidé, kteří budou vytvářet bohatství naší země," řekl Rádiu Česko předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Křesťanští demokraté proto plánují daňové slevy pro rodiny s dětmi, chtějí navrhnout, aby počet vychovaných dětí ovlivňoval i výši důchodů, chtějí znovu zavést progresivní zdanění příjmů.

Analytik: Z plánů politických stran jsem velmi rozpačitý

"Já jsem zatím velmi rozpačitý. Protože pořád tam vidíme prohlášení typu, že to které opatření nezvýší náš schodek. Ale já potřebuji slyšet to zásadní - jak ten schodek vyřešíme, jak zastavíme zadlužování. Jak budeme mít v příštím ekonomickém cyklu vyrovnaný rozpočet," řekl Rádiu Česko analytik raiffeisenbank Aleš Michl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plány politických stran v sociální oblasti zhodnotil pro Rádiu Česko analytik raiffeisenbank Aleš Michl.

Martin Křížek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme