Zeman bojuje za Sáblíkovou, požádal předsedu MOV o divokou kartu

Prezident Miloš Zeman žádá o divokou kartu pro Martinu Sáblíkovou, aby mohla startovat na letních olympijských hrách v cyklistice. Řekl to na dnešní tiskové konferenci v Bystřici nad Pernštejnem na závěr své návštěvy Kraje Vysočina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková se věnuje i cyklistice. Časovku v rámci MS dojela 12. (ilustrační foto)

Martina Sáblíková se věnuje i cyklistice. Časovku v rámci MS dojela 12. (ilustrační foto) | Foto: David Kalvas | Zdroj: Český rozhlas

„Dnes jsem podepsal dopis předsedovi Mezinárodního olympijského výboru se žádostí o takzvanou divokou kartu pro Martinu Sáblíkovou. Jedině on může divokou kartu udělit,“ řekl Miloš Zeman na tiskové konferenci při příležitosti návštěvy Kraje Vysočina.

Prezident dodal, že je to možnost nápravy „hrubé administrativní chyby Českého svazu cyklistiky“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vývoj okolo olympijské účasti Martiny Sáblíkové vysvětlil redaktor Jan Suchan

Předsedovi Mezinárodního olympijského výboru Thomasi Bachovi ze stejného důvodu už minulý týden napsalo několik českých sportovních legend v čele s Věrou Čáslavskou, Danou Zátopkovou a Jiřím Dalerem.

Předseda ČOV Jiří Kejval snahu prezidenta Zemana vítá. Odhadnout, jestli to může Martině Sáblíkové pomoct, si ale netroufá: „Těžko říct, nemáme s tím zkušenosti, ještě nikdy se nic podobného nestalo. Uškodit to nemůže, takže jsme rádi, že se prezident angažuje.

Sáblíkovou může ještě zachránit mezinárodní sportovní arbitráž v Lausanne. Jde totiž o výklad kvalifikačních kritérií na olympijské hry v silniční cyklistice.

Závodnice společně s Českým cyklistickým svazem předpokládaly, že jí jistotu startu v Riu dalo deváté místo v redukovaném pořadí časovky na loňském mistrovství světa, zatímco podle Mezinárodní cyklistické unie bylo potřeba se kvalifikovat i v hromadném závodě, o což Martina Sáblíková ani neusilovala.

Rozhodnout až pár dní před zahájením her přímo v Riu. „Pokud Martina bude ochotná to podstoupit, přivezli bychom ji do Ria a tam by se rozhodovalo,“ přemýšlí Jiří Kejval.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme