Veslaři si posílají fotografie z olympijského kanálu. Zatím je bez vln i chaluh

Navzdory dokonalé sportovní přípravě mohou překazit výkony olympioniků okolnosti, které nelze ovlivnit. To by mohl být problém na kanále v brazilském Riu, kde budou závodit rychlostní kanoisté a také veslaři. Ti čeští ale mají zprávy o tom, že vše má být v pořádku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přímo pod sochou Ježíše Vykupitele se jedou veslařské závody a budou tu i olympijské soutěže

Přímo pod sochou Ježíše Vykupitele se jedou veslařské závody a budou tu i olympijské soutěže | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Veslař Jakub Podrazil má o laguně v Riu informace od svých kolegů, nebo lépe řečeno protivníků.

„Všichni říkají, jaké tam budou vlny, ale soupeři z Nového Zélandu poslali parádní fotky. Hladinka jak ze skla, nikde nikdo. Takové hezké zátiší u vody,“ těší Podrazila.

Člen české dvojky bez kormidelníka vysvětluje, jak to mezi vodáky s podobnými informacemi a jejich předáváním funguje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Všichni říkají, jaké tam budou volny, ale soupeři z Nového Zélandu poslali parádní fotky, říká český veslař Jakub Podrazil

„Náš sport je takový kamarádský. Když jdeme na vodu, je tam nějaká rivalita, ale když skončí závody, všichni si zajdeme na pivo. Jsme kamarádi,“ říká Podrazil.

Podle mnoha zpráv neměl být kanál, na kterém budou o medaile bojovat třeba Ondřej Synek a Miroslava Topinková-Knapková nebo český čtyřkajak, v pořádku.

Zásadní problémy jsou dva. „Může přijít kdykoli, to je ze dne na den,“ pokračuje Podrazil a Lukáš Helešic ho doplňuje: „I během závodu.“

Tahle dvojka se od sebe prakticky nehnula ani cestou Ria. Na letišti byli vždy vidět spolu a třeba si mohli povídat také o dalším problému, jímž jsou chaluhy ve vodě.

„Ještě se mi v životě nestalo, že by se nám zachytila za loď. Předpokládám, že je každé ráno budou sbírat, protože to tak dělají i na mistrovství světa. A počasí je buď anebo – buď bude foukat, nebo bude hezky. Myslím, že my to umíme v obojím a nám veslařům vlny tolik jako kanoistům nevadí,“ domnívá se Podrazil.

Novozélanďané sice dokázali vyfotit kanál s hladinou, která se ani nehne, ale trochu jinak to pak vypadalo cestou kolem závodiště, kdy na hladině vlny byly a nebyly zas tak zanedbatelné.

Kromě toho je tu ještě jeden signál z olympijského kanálu v Riu, a podle slov Lukáše Podrazila prý moc nevoní.

„Vyslali jsme sem trenéra a říkal, že teče kanalizace vedle startu, ale že prý to zavřou. Uvidíme, snad to bude dobré,“ dodává Podrazil.

Veslaři začnou na kanálu bojovat o medaile hned den po zahajovacím ceremoniálu olympijských her v Brazílii, což je přesně za týden.

František Kuna, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme