V Riu se myslí na všechno. Sportovci mají i kvůli viru zika k dispozici rekordní počet prezervativů

Ne že by se snad letošní olympijské hry v brazilském Riu měly zvrhnout v nějaké sexuální orgie, to se jen Mezinárodní olympijský výbor rozhodl jít s dobou a také aktuálním nebezpečím, které v Brazílii představuje nákaza virem zika. Na sportovce a jejich doprovod tak letos čeká v Jižní Americe historicky největší počet kondomů v olympijské historii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavujte s ochranou, říká slogan na automatech na kondomy

Oslavujte s ochranou, říká slogan na automatech na kondomy | Zdroj: Reuters

Konečná čísla – 450 tisíc prezervativů a 175 tisíc balíčků lubrikantu – překvapila i českou stolní tenistku Ivetu Vacenovskou.

„450? Já jsem slyšela, že 150 tisíc. Myslím, že je to normální, je to lidský pud. Jistota je jistota, je to jedině dobře,“ říká Vacenovská.

Podobnou smršť populárních balíčků nepamatuje ani střelec David Kostelecký, který je v Riu už na svých čtvrtých olympijských hrách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet prezervativů, které budou v Riu k dispozici, českou stolní tenistku Ivetu Vacenovskou překvapil. Mezinárodní olympijský výbor jimi chce sportovce chránit před virem zika

„Slyšel jsem nějaké historky, jestli byly pravdivé nebo ne, těžko soudit. Znáte, jak to chodí. Konkrétně ve střelbě bychom asi našli některé, kteří to berou trošku jinak. Ale myslím, že to není až tak horké téma,“ usmívá se olympijský vítěz z Pekingu nad obecnou představou o tom, že život v olympijské vesnici, je hlavně jedním velkým svátkem sexu.

Jak sám říká, těch, kteří přijeli předvádět dechberoucí výkony nejen na sportoviště, je minimum. Historický počet kondomů v Brazílii přitom ale vnímá pozitivně i ona zbývající většina. Vir zika totiž přenášejí nejen komáři, ale infikovat se je možné i pohlavním stykem.

„Viru zika se zrovna moc nebojím. Projevuje se nějakou chřipkou, takže jsem přesvědčená, že to my, sportovci zvládneme,“ nechává si nadhled Vacenovská.

Třiapadesátkrát víc než v Soulu

Olympijská statistika kondomů se vede už od roku 1988, kdy se Her v Soulu zúčastnil tehdy také ještě coby aktivní stolní tenista Jindřích Panský. „Přiznám se, že nevím, kolik jich bylo tenkrát,“ vypráví.

Před 28 lety čekalo v Soulu na otevření přesně 8500 prezervativů, tedy téměř třiapadesátkrát méně než letos v Brazílii. K vývoji počtu kondomů na olympijských hrách mají co říct i další členové českého týmu, kteří letos působí už v Riu v pozici trenérů.

„Samozřejmě to bylo na každé olympiádě, ale musím říct, že jsem se ke kondomům nedostal. Všechno bylo rozebrané. Funkcionáři se o to nějak postarali a na nás sportovce toho moc nezbylo,“ vzpomíná na svá aktivní sportovní léta trenér juda Pavel Petřikov starší.

Ten do Ria přicestoval už na své šesté olympijské hry. Pod známou sochou Krista Spasitele se letos v tomto směru dostane zcela jistě na všechny.

Michal Jurman, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme