Čeští střelci vždy přivezli z olympijských her medaili. V Riu jich ale bude soutěžit jen pět

Oproti jiným reprezentantům nejsou středem zájmu, v záři olympijského ohně to jsou ale právě oni, na koho je spolehnutí, že přispějí do české medailové sbírky. Od osamostatnění Česka ani jednou nechyběli na hrách pod pěti kruhy na stupních vítězů a v brazilském Riu by sérii jistě rádi prodloužili. Přehnaným očekáváním ale sportovní střelci rozhodně neoplývají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adéla Bruns vybojovala před čtyřmi lety ještě pod jménem Sýkorová olympijský bronz

Adéla Bruns vybojovala před čtyřmi lety ještě pod jménem Sýkorová olympijský bronz | Foto: Český olympijský výbor

„Byla bych hloupá, kdybych si říkala, že si jedu pro medaili. V této sezoně jsem se neumisťovala nijak dobře, byla jsem jen jednou ve finále SP. Ale je pravda, že na to má každý, do Londýna jsem si taky nejela pro medaili. Je to strašná náhoda podle toho, jak se kdo vyspí,“ nepřeceňuje své naděje Adéla Bruns.

Ještě pod jménem Sýkorová překvapila před čtyřmi lety bronzem v malorážce. „Střelba je tak strašně nevyzpytatelná, že se může stát cokoli,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ambice střelců pro Rio zjišťovali reportéři Jan Suchan a Marek Augustin

Není to ovšem jen nevyzpytatelnost střelby jako taková, co snižuje naděje české výpravy. S puškou nebo pistolí v ruce se v Riu přestaví pět reprezentantů, oproti předchozím hrám nezvykle nízký počet.

„V pěti lidech je to výzva. Je to horší než ve deseti či dvanácti a s tím, jak se špička rozšiřuje, to bude těžký úkol. Ale věřím, že se to někomu z nás povede. Nějakou kvalitu jsme v olympijském cyklu předvedli,“ říká nejzkušenější člen střeleckého týmu David Kostelecký.

Olympijský vítěz z Pekingu jede na hry už popáté. Úkol zajistit jinak malému sportu alespoň na chvíli slávu těch větších si na sebe nebere. „Bereme to jako úkol pro celý střelecký svaz, je pro nás důležité, aby byl náš sport vidět. Za sebe udělám maximum,“ slibuje Kostelecký.

Adéla Bruns by naopak ráda udělovala medaile spíše za zásluhy. „Jsou tam jiní, co si medaili zaslouží. Stříleli velmi dobře a ve finále SP se pravidelně umisťovali. Ale kdyby tam byla, tak si ji vezmu,“ touží po cenném kovu Adéla Bruns.

Kdyby ho skutečně vystřílela, byla by to od rozdělení Československa už desátá medaile. Jen atleti jich dokázali od té doby získat víc.

Jan Suchan, Marek Augustin, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme