Už 30 let jezdí papež v papamobilu

Papež při svém pohybu mezi poutníky od pradávna využíval speciální nosítka. Byl to jakýsi přenosný trůn, kterému se říkalo sedia gestatoria a plnil svoji úlohu několik staletí. Jenže doba pokročila a nosítka už nejsou praktická, ale hlavně ani bezpečná. Proto papež jezdí v papamobilu. A to už třicet let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež ve svém papamobilu

Papež ve svém papamobilu

Málokdo ví, že první papamobil byl speciálně upravené nákladní auto polské značky STAR. Mělo označení 660 M2 a bylo použito vlastně jen jednou - a to v Polsku v roce 1979, když papež Jan Pavel II na začátku svého dlouhého pontifikátu navštívil svou rodnou zemi.

Zmíněný papamobil byl i díky svému nákladnímu podvozku výrazně větší a širší než ten současný, navíc byl zcela otevřený. Otevřeností se pyšnil i o rok mladší první papamobil automobilky Mercedes, která tato speciální papežská vozidla dodává doposud.

Papamobil má jednu obrovskou výhodu - věřící mohou při hromadných akcích vidět papeže poměrně zblízka a ten se naopak může mezi lidmi viditelně a bezpečně pohybovat. I když po atentátu na Jana Pavla II. v roce 1981 musel být i papamobil doplněn o další bezpečnostní prvky - především byl vůz uzavřen neprůstřelnými skly.

V současnosti papež používá perleťově bílý Mercedes ML 430, který je speciálně upraven v zadní části, kde je velký prosklený prostor. Vše je uděláno tak, aby to bylo maximálně bezpečné.

Dvou až třícentimetrové tónované sklo je neprůstřelné, stejně jako střecha. S okolím a kabinou řidiče může papež komunikovat pomocí mikrofonu. Do auta, které má dva nezávislé systémy zapalování, se kromě papeže a řidiče vejde ještě dvoučlenný doprovod a bezpečnostní agent.

Může jet až "sedmdesátkou"

"Papamobil má maximální možnou rychlost 70 kilometrů za hodinu. To znamená, že po městě padesátkou bez problémů jet může," prozradil šéf naší Ochranné služby Lubomír Kvíčala. Bližší údaje nesdělil, protože si to Vatikán nepřeje.

Benedikt XVI. Bude mít k dispozici dva papamobily, které do republiky dorazily s týdenním předstihem. "Oba jsme přivezli minulý týden na kamionu, jeden jsme složili přímo v Brně, druhý zůstal v Praze," dodal Kvíčala.

Papamobil, který během papežova pobytu u nás bude řídit člen české ochranky, má registrační značku SCV 1.

Igor Maňour, Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme