Hrdina z Nagana je zpátky. Hurá do Pardubic!

Dominátor je zpátky. Už to nejsou jen řeči, ale skutečnost. Dominik Hašek zahajuje svůj comeback do nejvyšší domácí hokejové soutěže v dresu Pardubic. Kolik ho to stálo úsilí a zda je opravdu připraven, to se dalo vyčíst z jeho slov i činů na jednom z posledních předsezónních tréninků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominik Hašek

Dominik Hašek | Foto: Miroslav Konvalina

"Nastupujte do mezinárodního vlaku EC 273 Jaroslav Hašek - ve směru Kolín, Pardubice hlavní nádraží..." Za Haškem Haškem, napadá mě při tomhle nádražním hlášení, když se chystám do Pardubic strávit nějaký ten čas po boku brankáře olympijských vítězů z Nagana a dvojnásobného držitele Stanley Cupu.

Vlak zastavuje v Pardubicích a já okamžitě vyrážím na trénink místního hokejového týmu. Neustále sleduji Dominika. Je soustředěný na každý kotouč směřující na jeho branku. Při jeho zákrocích občas spoluhráči kroutí hlavou a on se zpoza masky jen pousměje. Za více než čtyři měsíce přípravy mu ale nebylo vždy do smíchu.

"Samozřejmě byly relativně těžší chvíle. Asi nejtěžší byly první dva tři týdny na ledě, protože i když jsem se předtím dva měsíce připravoval s Pepíkem Brukem na suchu a člověk si říká, jak je dobře připravenej, tak když vleze na led v nových bruslích, betonech a tak dále, tak najednou zjistí, že to je něco úplně jiného. A právě v téhle fázi jsem - jak se říká - polykal andělíčky. Ale překonal jsem to, začal se cítit líp a teď se cítím ready," naznačuje Hašek poamericku, že je na začínající sezónu připravený.

Za celou tu dobu, kdy oznámil návrat nezapochyboval o tom, že se rozhodl správně: "Do téhle chvíle jsem nezapochyboval ani jednou. Doufám, že to nebudu muset dělat při lize."

Přehrát

00:00 / 00:00

DRž CdV Zblízka-Dominik Hašek 2

Na Haška už zase míří v rychlé kadenci střely jeho spoluhráčů. Jen málokterý z puků končí za jeho zády. A když přece, tak Hašek jen zakroutí nevěřícně hlavou: "Včera jsem měl, myslím, docela dobrý trénink, dneska jsem nebyl úplně spokojený, ale to k tomu patří. Kdyby byl člověk po každém tréninku spokojený, tak by to bylo až nudné. Někdy je ta spokojenost menší, ale o to víc se pak těším na ten další trénink."

44letý Hašek už opět předvádí v brance své kousky. Desítka pardubických hráčů se mu snaží dát branku ze samostatného nájezdu. Kdo dá gól, končí, kdo ne, jede znovu. Nakonec potřebují jet střelci na Dominika 78krát, než potřebného počtu branek dosáhnou. Z Haška nekape, ale přímo teče pot. Unavený, ale šťastný. Šťastný z toho, že je zpátky v domácí aréně: "Tím, že ten stadion je přestavovaný, tak já ho pořád poznávám. Ty základy zůstaly stejné a myslím, že naše aréna je naprosto výjimečná."

Při další salvě střel Hašek několikrát za sebou kapituluje. Přisuzuji to únavě, ale dominik mě opravuje: "Když ten puk letí z reklamy, tak je to jiné, než když letí z bílého ledu. To jsou věci, s nimiž jsem se dřív nikde nesetkal, aspoň v NHL určitě ne, takže to je taková nová věc pro mě. Těžko teď předvídat, jaké to bude."

Trénink pomalu končí a Dominik Hašek se těší na rekovalesceci. Z každého jeho slova je ale znát, že už se ostrý start opravdu blíží. "Dostávám se do nového koloběhu - budu v zápasech poznávat spoluhráče i protihráče, klužiště, všechno, co k tomu patří. Pořád je ve mně taková nejistota - i když se cítím dobře, tak nevím, co můžu očekávat. Jsem rád, že můžu hrát proti těm klukům, proti kterým jsem kdysi hrál v NHL, ale nastoupím i proti klukům, které vůbec neznám a kteří jsou mladí. Ale je mi to nakonec vlastně úplně jedno - na ledě budeme jednoduše spoluhráči, případně protihráči. A tak to má být," uzavírá gólmanský veterán. Ve 44 letech je znovu na startu.

Jan Kaliba, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme