MDŽ se slaví už 101 let. Za minulého režimu získal negativní nálepku

Mezinárodní den žen se slaví už 101 let. Svátek v minulém režimu získal negativní nálepku, spojenou s karafiáty a bonboniérami. I tak se dodnes slaví, a to nejen v Česku, ale na celém světě. Témata s ním spojená jsou aktuální i dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklistika - ženy na kole, ateliérové foto kolem roku 1900

Cyklistika - ženy na kole, ateliérové foto kolem roku 1900 | Foto: Východočeské muzeum Pardubice | Zdroj: Český rozhlas

„Snažíme se negativní nálepku odstranit. Tento svátek má mnohem delší tradici,“ připomněla předsedkyně České ženské lobby a ředitelka Fóra 50 procent Jana Smiggels Kavková. Svátek, který se slaví po celém světě, upozorňuje na přetrvávající nerovné postavení žen a mužů ve společnosti.

Odkazuje ke dvěma historickým událostem. Nejprve k protestům švadlen v New Yorku, které bojovaly za lepší podmínky a za volební právo. A poté k protestům žen v Petrohradě, které demonstrovaly proti válce a chudobě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně České ženské lobby a ředitelka Fóra 50 procent Jana Smiggels Kavková v Ranním interview Radiožurnálu

Téma postavení žen ve společnosti je ale aktuální i v dnešní době. „Nás jako Českou ženskou lobby nejvíce zaměstnává téma porodnictví. Snažíme se zajistit to, aby ženy, jako ve většině evropských zemích, měly možnost svobodné volby toho, jakou péči si zvolí v průběhu těhotenství, při porodu a v šestinedělí,“ upřesnila Smiggels Kavková.

Ženské organizace na dnešek chystají mnoho akcí po celé republice. Například Fórum 50 dopoledne pořádá běh kolem poslanecké sněmovny. V Brně se pak večer uskuteční představení Monology vagíny autorky Eve Enslerové.

V rámci MDŽ svět upozorňuje na postavení žen v krizových oblastech

Číst článek

Jitka Hanžlová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme