Třicet zápasů je málo. Kluby nejvyšší soutěže budou diskutovat o novém formátu

Po letech diskusí došlo v Česku k osamostatnění profesionálních fotbalových soutěží. Nejvyšší soutěž začíná pod názvem ePojisteni.cz liga právě dnes. A možná naposledy se bude hrát ve formátu s třiceti ligovými koly. Předseda ligové asociace Dušan Svoboda plánuje více zápasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté by od příští sezony mohli hrát víc než 30 ligových zápasů ročně

Fotbalisté by od příští sezony mohli hrát víc než 30 ligových zápasů ročně | Zdroj: ČTK

„Třicet soutěžních zápasů je samozřejmě málo nejen pro sportovní vytížení hráčů. Kluby většinou platí hráče i stadiony 12 měsíců v roce a s tím jsou spojené fixní náklady,“ říká šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Ekonomické věci ale nejsou úplně hlavním důvodem, proč chce vedení samostatné soutěže rozšířit její program.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budoucí formát nejvyšší fotbalové soutěže zjišťoval od předsedy LFA Dušana Svobody reportér ČRo Mirko Vasić

„Věřím, že to přinese víc dramatických a těžkých zápasů, které dají dobrou zábavu fotbalovým fanouškům. Věřím, že to bude dobrá příprava i pro reprezentanty,“ popisuje Svoboda, a věří, že by zvýšení počtu zápasu pomohlo i českým týmům s ohledem na zápasy v evropských pohárech.

Nechce ale zavádět play-off, které je třeba v hokeji nebo v jiných míčových sportech. Sám by byl pro nadstavbovou část a rozdělení soutěže po 30. kole na dvě nebo tři skupiny. Hrálo by se tak o titul, jedno místo v evropském poháru a o záchranu.

O budoucím formátu ligy se má diskutovat v nejbližších dvou třech měsících, návrhy následně probere Ligové shromáždění. Jasno by pak mohlo být už na jaře příštího roku.

S hracími termíny by podle šéfa Ligové fotbalové asociace neměl být problém. „Nevidím důvod, aby sezona musela končit v půlce listopadu, když se evropské poháry hrají ještě 10. prosince. A nevím, jestli musíme začínat až na konci února. Když přidáme do sezony dva tři víkendy, problém je vyřešen,“ myslí si Dušan Svoboda.

Nový roční soutěže pod názvem ePojisteni.cz liga začíná už dnes zápasem Dukly s Teplicemi. Mistr i vicemistr vstoupí do sezony v sobotu. Sparta doma proti Slovácku, Plzeň v Jihlavě.

Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme