Severní Irsko porazilo Ukrajinu 2:0, slaví historicky první výhru na Euru

Pod duhovou kulisou na stadionu v Lyonu si fotbalisté Severního Irska vybojovali tříbodový poklad. Díky hlavičce Garetha McAuleyho a dorážce McGinna porazili na Euru Ukrajinu 2:0 a získali první tři body na evropském šampionátu. Zápas bez větších obtíží odřídil český rozhodčí Pavel Královec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gareth McAuley v silném dešti slaví první gól Severních Irů

Gareth McAuley v silném dešti slaví první gól Severních Irů | Zdroj: Reuters

Tým z Britských ostrovů při své první účasti na šampionátu spoléhá především na pevnou defenzivu a rychlý přechod do útoku. Tímto stylem vyrukovali i na Ukrajince a v prvním poločase měli větší šance. Z úhlu zkusil vypálit Stuart Dallas, jenže gólman Pjatov byl včas na zemi.

Ukrajinský brankář měl i štěstí, když hlavička Craiga Catharta po rohovém kopu těsně proletěla nad břevnem. Překvapivý pokus Davise na konci prvního poločasu zas vyrazil rukavicí.

K sílícímu dešti se během poločasové přestávky přidaly i blesky a ztížené podmínky evidentně lépe vyhovovaly Severním Irům. Po standardní situaci si za ukrajinskou obranu naběhl Gareth McAuley a hlavou poslal míč přesně k tyči. Vstřelil tak první branku Severního Irska na Euru v historii.

Němci ani Poláci si jistotu postupu nevybojovali, zápas skončil bez branek

Číst článek

Až po hodině do hry výrazně zasáhl Pavel Královec. Déšť totiž přešel v krupobití a český rozhodčí na chvíli odvedl aktéry do kabin. Přerušení ale trvalo jen malou chvíli, hráči si sotva stačili převléknout mokré dresy a už se zase hrálo.

Až po neplánované pauze se Ukrajinci začali tlačit k vyrovnání. Dvě dobré střelecké příležitosti měl Kovalenko, jenže ani jednou netrefil branku. Konopljankova hlavička zase mířila pouze do míst, kde stál připravený brankář McGovern. Díky velké obětavosti ubránili i 6minutové nastavení a v jeho závěru pojistil z dorážky náskok střídající McGinn.

Těsně před koncem se nad stadionem v Lyonu ukázala duha Severní Irové pod ní nalezli poklad v podobě tří bodů. Dva góly rozhodly o jejich prvním vítězství na mistrovství Evropy v historii. Díky němu mají v tabulce tři body a reálnou šanci na postup ze skupiny. Ukrajinci ji po večerní remíze Polska s Německem ztratili.

I přes vítězství měl zápas pro ostrovní tým smutnou dohru. Přímo na stadionu dostal 64letý irský fanoušek infarkt a i přes snahu lékařů se ho nepodařilo oživit.

Mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii:
Skupina C (hráno v Lyonu):
Ukrajina - Severní Irsko 0:2 (0:0)
Branky: 49. McAuley, 90.+6 McGinn. Rozhodčí: Královec (ČR) - Slyško (SR), Mokrusch - Ardeleánu, M. Paták (všichni ČR). ŽK: Selezňov, Sydorčuk - Ward, Dallas, J. Evans. Diváci: 51.043.
Sestavy:
Ukrajina: Pjatov - Fedeckij, Chačeridi, Rakickij, Ševčuk - Sydorčuk (76. Garmaš), Stěpaněnko - Jarmolenko, Kovalenko (83. Zinčenko), Konopljanka - Selezňov (72. Zozulja). Trenér: Fomenko.
Severní Irsko: McGovern - Hughes, Cathcart, McAuley, J. Evans - Ward (68. McGinn), C. Evans (90.+3 McNair), Davis, Norwood, Dallas - Washington (84. Magennis). Trenér: O'Neill.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme