Poláci zažili na Euru historický úspěch, do semifinále jim ale nepomohlo ani voodoo

Někteří tradiční účastníci Eura zažili ve Francii fotbalové obrození. Platí to o Maďarech, kteří se na první velké akci po 30 letech dostali do osmifinále. A taky o Polácích, jejich tým to na Euru nikdy nedotáhl dál než letos, kdy uvízl až v Marseille.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polští fanoušci po dvou minutách křepčili, nakonec se s Eurem museli rozloučit

Polští fanoušci po dvou minutách křepčili, nakonec se s Eurem museli rozloučit | Zdroj: Reuters

Kolona na 4kilometrovém mostě nad přístavem v Marseille polským cestovatelům před zápasem rozhodně nevadila. Otevřeli své dodávky a ucpanou silnici změnili ve fanzónu a červenobílou kolonádu.

„Je třeba čekat, ale na tenhle den čeká celé Polsko. Jsme vynervovaní a čekáme, až se začne hrát,“ vysvětloval v zácpě fanoušek Marcin, jak jsou hodiny prosezené v autě nicotné oproti desítkám let čekání na čtvrtfinálovou účast fotbalové reprezentace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslední zápas Poláků na ME sledoval reportér ČRo Jan Kaliba. Vyzkoušel si i novou novinářskou disciplínu, natáčení v zácpe

Z úvodního gólu Poláku měli radost všichni červenobílí na stadionu, jeden z nich si ale myslel, že ho přivolal. Krzysztof Bialystoku s úvodním hvizdem vyndal z kapsy a zmáčkl v dlani malou figurku Roberta Lewandowského.

A útočník Bayernu se hned ve druhé minutě probudil a dal svůj první gól na turnaji. „To je takové moje voodoo. Moje dcera ho zbožňuje, před zápasem ho vždycky políbí, aby mu to šlo. Tak jsem ho vzal i na mistrovství jako talisman,“ radoval se fanoušek.

Chtělo to ale ještě trochu zaříkávání nad igráčkem další polské hvězdy, protože to byl Jakub Blaszczykowski, kdo po remíze s Portugalci 1:1 jako jediný nezvládl svou roli v penaltovém rozstřelu a poslal domů jak červenobílé reprezentanty, tak partu z Bialystoku.

Ginter a Pawel vzpomínají, jak za časů Nedvěda, Poborského či Baroše fandili Poláci na velkých turnajích Čechům. Teď měli silný a úspěšný tým oni a doufají, že jim to Češi vrátili. Teď už nebude jak, protože i poslední slovanské mužstvo jede z Francie domů.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme