Plzeň touží po Lize mistrů i tučných odměnách. Vedení Pivarníkovi žádný evropský cíl nestanovilo

Třikrát bojovali fotbalisté plzeňské Viktorie o postup do základní fáze Ligy mistrů. Dvakrát uspěli. V úterý čeká Západočechy další pokus. Ve třetím předkole Ligy mistrů přivítají ázerbájdžánský Karabach. Kromě sportovního úspěchu požene českého mistra i vidina zajímavých odměn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeňskou Viktorii čeká v úterý 3. předkolo Champions League proti Karabachu

Plzeňskou Viktorii čeká v úterý 3. předkolo Champions League proti Karabachu | Zdroj: ČTK

Za postup přes Karabach by pokladnu ve Štruncových sadech naplnily tři miliony eur, za postup do základní fáze Ligy mistrů pak o jedenáct milionů víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zatímco nový kouč Plzně Roman Pivarník se soustředí především na sportovní úspěch, vedení klubu ví, jak moc jsou finance z evropských soutěží pro tým důležité

„Nikdy neberu v potaz peníze. Co nás zajímá, je sportovní stránka. To druhé přichází s jejím úspěchem a podle toho je mužstvo připravované,“ nepřemýšlí nad financemi nový trenér Plzně Roman Pivarník.

Jinak snad ani mluvit nemůže. Jeho úkolem je tým připravit tak, aby vstup do třetího předkola Ligy mistrů zvládl.

Ani případný neúspěch by ale neměl znamenat nějakou katastrofu – tedy teoreticky.

„Úspěch nebo neúspěch v evropských pohárech pro jakýkoli český klub má zásadní finanční dopady. Pokud se ale budeme bavit o trenérovi, žádný takový cíl nemá ve smlouvě ani po ústní dohodě,“ připomínal majitel Viktorie Tomáš Paclík při Pivarníkově příchodu na západ Čech.

Přitom třeba předchozí plzeňské kouče Dušana Uhrina nebo později Miroslava Koubka stálo vypadnutí z evropských pohárů místo.

Ono totiž skutečně jde o velké částky, i když jak tvrdí sportovní manažer Adolf Šádek, plzeňský fotbalový rozpočet na pohárových penězích nestojí.

„V případě příjmů z evropských pohárů se může klub dál rozvíjet, nicméně rozpočet není postavený na tom, že v případě nepostupu do skupin jedné ze soutěží přijde bankrot nebo se budou výrazně snižovat smlouvy. Potřebujeme postoupit z hlediska sportovních ambicí a cílů, pokud možno do Ligy mistrů,“ vyzývá Šádek.

Před rokem tlak neunesli

Třetí předkolo Ligy mistrů je svým způsobem magické. Kromě štědrých odměn je to také možnost zajistit si podzim v pohárové Evropě.

Právě tyto souboje vytvářejí na tým extrémní tlak. V minulé sezoně ho Západočeši neunesli a izraelskému celku Maccabi Tel Aviv podlehli.

„Každý takový neúspěch je důležitý. Zamyslíme se, co jsme pro to udělali, a co ne. Doufám, že nám loňský neúspěch pomůže a teď přes třetí předkolo přejdeme,“ tvrdí plzeňský kapitán Roman Hubník.

Utkání třetího předkola Champions League s ázerbájdžánským Karabachem odstartuje v úterý ve Štruncových sadech ve 20.15.

Jan Markup, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme