Patrik Berger slaví 40. narozeniny. Pracovat v českém fotbalu se mu stále nechce

Stříbro z Eura 1996, ligový titul s Dortmundem a šest trofejí s Liverpoolem. Pokud patříte mezi fotbalové fanoušky, asi už tušíte, že bude řeč o Patriku Bergerovi. A proč? Právě dnes totiž slaví čtyřicáté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Posledním profesionálním týmem, jehož barvy Patrik Berger oblékal, byla pražská Sparta

Posledním profesionálním týmem, jehož barvy Patrik Berger oblékal, byla pražská Sparta | Foto: fotbal.cz

Možná životní Bergerův gól z Eura 96 nebyl českých fotbalistům nic platný. Nesprávně nařízený a šťastně proměněný pokutový kop je sice ve finále evropského šampionátu poslal do vedení, ale po krutém zlatém gólu Němce Bierhoffa brali jen stříbro.

Tenhle úspěch v podstatě odstartoval Bergerovu hvězdnou kariéru, během které získal s Liverpoolem šest různých trofejí včetně Poháru UEFA, s Dortmundem ligový titul a navrch několik anketních ocenění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jeden z nejlepších českých hráčů 90. let záložník Patrik Berger dnes slaví čtyřicáté narozeniny

"Bylo to fajn. Svoje léta jsme si odehráli, nějaké úspěchy jsme měli, teď už to je ale pryč. Je nám čtyřicet let a hrát můžeme leda exhibice. Teď je řada na mladých hráčích, ať ukážou, co umí. My jsme jako mladí svoji příležitost v nároďáku měli a chytili jsme ji za pačesy. Kabina mi jinak chybí, tvrdá práce ale už vůbec," usmívá se Patrik Berger.

Nebýt vleklých zdravotních problémů s pravým kolenem, mohl toho dosáhnout ještě daleko víc.

Profesionální kariéru definitivně ukončil před čtyřmi lety, ale stále se udržuje v kondici a jeho vyhlášená levačka je pořád hodně jedovatá. Ukazuje to na zmíněných exhibicích a sem tam i za Dolní Chabry v pražské A třídě.

"Je to pro mě dostačující soutěž. Střela tam možná ještě pořád je, běhat se ale nechce. Abych hrál, tak musí být přes dvacet stupňů, svítit sluníčko a ještě musíme hrát doma, ven moc nejezdím. Zápasů za sezónu odehraju tak čtyři až pět. Víc mě láká golf, takže když je pěkné počasí, tak s ním trávím více času než s fotbalem," vysvětluje synovec sparťanské legendy Jana Bergera.

O své práci mlčí, s fotbalem ale nemá nic společného

Čím se vlastně dnešní oslavenec živí, prozradit nechtěl: "No comment, fotbal to určitě není."

A to Patrik Berger do budoucna ani nechce měnit. "Upřímně, z českého fotbalu nemám dobrý pocit. Nevidím důvod, proč bych v něm měl něco dělat. V takové atmosféře by se mi do toho určitě nechtělo," dodává.

To u čtyřicátníka Patrika Bergera příliš nepřekvapuje. Kromě skvělé levačky a sbírky trofejí se na něj totiž bude vzpomínat také jako na toho, kdo dva roky bojkotoval reprezentaci a pak v ní nadobro už v 28 letech skončil.

Jan Suchan, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme