Francouzi doplatili na fotbalovou revoluci. Video dvakrát správně pomohlo Španělům

Mezinárodní fotbalová federace FIFA v současnosti testuje zavedení videorozhodčího, k čemuž jsou využívány i přátelské mezistátní duely. To byl případ i úterního zápasu mezi domácí Francií a Španělskem, v němž nakonec hrála pomoc videa zásadní roli. Díky správně posouzeným situacím se tak hosté mohli těšit z výhry 2:0.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sudí Felix Zwayer během zápasu Francie se Španělskem

Sudí Felix Zwayer během zápasu Francie se Španělskem | Zdroj: Reuters

Videorozhodčí se v zápase Francie se Španělskem dostal do akce dvakrát a pokaždé na to doplatili hráči ze země galského kohouta.

Po bezbrankovém prvním poločase mohli jít Francouzi ve 47. minutě do vedení. Útočník Antoine Griezmann hlavičkou překonal španělského gólmana Davida de Geu a fanoušci začali slavit.

Jejich radost však netrvala dlouho, protože sudí Felix Swayer nechal situaci zkontrolovat videorozhodčím a ten správně odhalil ofsajd Layvina Kurzawy, který brance předcházel.

První uznaný gól tak diváci viděli až v 68. minutě, kdy Španěly po proměněné penaltě poslal do vedení David Silva.

Další na posouzení složitá situace se odehrála v 77. minutě. Španěl Gerard Deulofeu sice vstřelil gól, ale těsně před tím byl proti hostům odmáván ofsajd. O trefu ale nakonec nepřišli, protože došlo na přezkoumání akce videem, po kterém se zjistilo, že se o ofsajd nejednalo, a branka byla uznána. Vše bylo vyřešeno během 40 sekund.

Do konce utkání už ke změně skóre nedošlo, takže Španělé získali cenné vítězství na půdě finalisty posledního evropského šampionátu.

Domácí kouč Didier Deschamps však neměl problém s tím, že o výsledku de facto rozhodla technika. „Pokud je to ověřené a férové, proč videorozhodčího nevyužít? Fotbal to mění jen minimálně. Dnes to bylo proti nám, ale bude to stejné pro všechny. Bez videa by byl výsledek jiný, ale to je vývoj fotbalu,“ uvedl pro televizi TF1.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme