Čeští fotbalisté na Rusko nestačili a na ME prohráli 1:4

Čeští fotbalisté vstoupili do evropského šampionátu vysokou porážkou. V polské Vratislavi podlehli Rusku 1:4. V úvodním duelu skupiny 'A' i celého šampionátu remizovali Poláci ve Varšavě s Řeckem 1:1.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech právě inkasoval první branku, v pozadí se raduje Rus Keržakov

Petr Čech právě inkasoval první branku, v pozadí se raduje Rus Keržakov | Zdroj: ČTK

Česko – Rusko 1:4 (0:2)

Češi začali aktivně a prvních deset minut se hrálo prakticky pouze na ruské obranné polovině. Jediným vážnějším ohrožením branky ale byla po trestném kopu Plašila Hubníková hlavička nad.

Po čtvrthodině utkání ukázali svoji ofenzivní sílu Rusové. Keržakov ještě po kombinační netrefil ve výborné pozici dobře míč a střela šla vedle, o chvíli později už ale soupeř českého týmu vedl.

Rusové se dostali v 15. minutě k rychlé útočné akci, přetažený centr doletěl na Keržakova, který sice křížnou hlavičkou trefil pouze vzdálenější tyč, míč se ale odrazil k nekrytému Dzagojevovi a pro toho nebyl problém z deseti metrů skórovat.

O devět minut později už to bylo 2:0 pro Rusko. Aktivní Keržakov lehce tečoval přihrávku do pokutového území, míč se dostal k Širokovovi a ten zblízka přehodil vybíhajícího Čecha.

Rusové po druhé brance začali kontrolovat hru a bez problémů odráželi všechny náznaky českých protiútoků. Keržakov navíc mohl přidat další gól, jeho tvrdá rána z úrovně penalty mířila ovšem nad. Po první půli tak prohrávala česká reprezentace 'jen' 0:2.

Chvilková naděje

Brzy po přestávce mířila kolmice opět na velmi dobře hrajícího Keržakova, který pálil z hranice pokutového území vedle levé Čechovy tyče. A potom předvedli nádhernou a gólovou akci čeští hráči.

Plašil poslal vynikající přihrávku na Pilaře, který si zaběhl za ruskou obranu, udělal kličku i gólmanovi Malafejevovi a do prázdné branky snížil na 1:2.

Ruský tým ovšem inkasovaná branka nerozhodila a držel české fotbalisty daleko od svého pokutového území. Navíc si vytvořil další šanci.

V 65. minutě Aršavin načasoval přihrávku mezi stopery na Keržakova, který se ocitl z úhlu sám před Čechem, jeho pokus na zadní tyč ale mířil vedle.

Češi vystřelili na branku znovu až v 73. minutě. Vysoký přetažený centr přistál na noze Gebre Selassieho, který ovšem povedeným volejem nemířil přesně. Mnohem nebezpečnější byla rána Rosického ze 20 metrů, Malafejev si s ní ale nadvakrát poradil.

Šance českého týmu na dobrý výsledek potom definitivně zhasly po dvou střelách z velkého ‘vápna‘. Nejprve se trefil v 79. minutě podruhé v utkání Dzagojev a po něm přidal po individuální akci další ruský gól Pavljučenko. Rusové tak nakonec vyhráli 4:1.

Branky: 51. Pilař - 15. a 79. Dzagojev, 24. Širokov, 82. Pavljučenko, Rozhodčí: Webb - Mullarkey, Kirkup (všichni Angl.). Bez karet. Diváci: 40.803.

Česko: Čech - Gebre Selassie, Hubník, Sivok, Kadlec - Plašil, Jiráček (75. Petržela) - Rezek (46. Hübschman), Rosický, Pilař - Baroš (86. Lafata). Trenér: Bílek

Rusko: Malafejev - Aňukov, A. Berezuckij, Ignaševič, Žirkov - Denisov - Dzagojev (85. Kokorin), Širokov, Zyrjanov, Aršavin - Keržakov (73. Pavljučenko). Trenér: Advocaat

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme